Ioana d’Arc, prezentată ca persoană non-binară, nici femeie, nici bărbat. Premiera spectacolului va avea loc la Londra, în regia unei românce

Săptămâna viitoare, la teatrul londonez Shakespeare Globe va avea loc premiera unui spectacol în care eroina franceză Ioana d’Arc este prezentată ca personaj non-binar, nici femeie, nici bărbat.

Piesa intitulată „I, Joan” este regizată de românca Ilinca Radulian.

Producția o prezintă pe eroina franceză ca un personaj „queer”, non-binar, care nu se identifică nici femeie, nici bărbat. Spectacolul a atras numeroase critici, mai ales din partea asociațiilor religioase catolice, Ioana d’Arc fiind o sfânta catolică, notează Urban.ro.

Spectacolul o are în rolul principal pe Isobel Thom, care se identifică tot persoană non-binară.

Una dintre cele mai influente păreri pe această temă a fost emisa de JK Rowling, autoarea cărților Harry Potter, care a criticat spectacolul, spunând că schimbarea Ioanei d’Arc este „o insultă dăunatoare”.

În replica, conducerea teatrului susţine că piesa  va „oferi posibilitatea unui alt punct de vedere”.

„Istoria a oferit nenumărate şi minunate exemple despre Ioana portretizată drept femeie. Această producţie nu face decât să ofere posibilitatea unui alt punct de vedere. Acesta este rolul teatrului: de a pune pur şi simplu întrebarea „şi dacă?”, a declarat Michelle Terry, directoare artistică a teatrului, potrivit Agerpres.

Un comunicat publicat pe site-ul teatrului afirmă că instituţia s-a „angajat să devină o organizaţie incluzivă şi diversă”, dispusă să facă o „schimbare necesară”.

Piesa „I, Joan” se va juca în perioada 25 august – 22 octombrie, la Londra.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost