Primul caz de varioala maimuței la un animal de companie, confirmat la câinele unor homosexuali. Reacția OMS: Izolați animalele de companie!

Săptămâna trecută a fost confirmat primul caz de variola maimuței la un animal de companie, respectiv la un câine aparținând unui cuplu de homosexuali din Paris.

Potrivit presei internaționale, care citează jurnalul medical The Lancet, câinele s-a îmbolnăvit „după ce a împărțit patul cu stăpânii săi homosexuali, care fuseseră infectați cu această boală”, anunță Mișcarea de rezistență.

Iată datele cazului, conform sursei citate:

Cei doi bărbați în vârstă de 44 și 27 de ani, care locuiesc împreună într-o relație non-monogamă, au făcut răni la o săptămână după ce au făcut sex cu alți bărbați prezentându-se pe 10 iunie la spitalul Pitié-Salpêtrière din Paris pentru ulcere anale, febră și dureri de cap. Douăsprezece zile mai târziu, câinele, un ogar italian, a început să prezinte aceleași simptome, după ce dormise lângă stăpânii lui în același pat.

Un test PCR a confirmat că ogarul a suferit și el de variola de maimuță, confirmând primul caz al unui animal de companie domestic care a contractat virusul.

O secvențiere genetică ulterioară a arătat că tulpina bolii este o potrivire identică cu cea care îi infectase proprietarii.

OMS recomandă vigilenţă

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a reacționat, miercuri, la acest prim caz de transmitere de la om la câine, solicitând persoanelor infectate cu variola maimuţei să evite expunerea animalelor la virus, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

„Acesta este primul caz raportat de transmitere de la om la animal (…) şi credem că este prima dată când un câine este infectat”, a declarat Rosamund Lewis, din cadrul OMS.

Precizăm că OMS nu a menționat modalitatea prin care s-a transmis boala de la bărbații infectați la câine.

Potrivit unui bilanţ al OMS, 31.665 de cazuri de variola maimuţei, între care 12 decese, au fost înregistrate în întreaga lume.

Reamintim că SUA a confirmat, în iulie, primele două cazuri de variola maimuței la copii, după ce primul caz a fost anunțat în Olanda, la un copil cu vârstă mai mică de 10 ani, după cum a relatat RostOnline.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost