Riscă România să ajungă în incapacitate de plată? Avertismentul profesorului Mircea Coșea

Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat, săptămâna trecută, de pe piața internă, suma de 567,5 milioane de lei, pe o perioadă de 64 de luni, cu o dobândă record de 9,23 la sută pe an.

Astfel de vești, despre împrumuturi și noi împrumuturi, au devenit o obișnuință în practica guvernamentală, notează Radio România Actualități. În acest context, invitat la emisiunea „Apel matinal”, Mircea Coșea a explicat ce măsuri ar trebui să ia Guvernul și ce riscă România din cauza acestor împrumuturi.

„Dobânda rostogolită este plata pe care trebuie să o faci, nu pentru rata la credit, ci dobânda la credit, adică doar mai puțin decât ar trebui să dai dacă ar trebui să dai și rata. Ori, această dobândă pe care noi o plătim se numește rostogolită, pentru că ea aparține unor credite anterioare, pe care România le-a luat, și aici trebuie ca să spunem încă o dată, există, aş spune eu, o dilemă, o enigmă, la adresa guvernanților noștri, pentru că nici până în ziua de azi nu ni se spune cum a fost posibil ca într-o perioadă scurtă, de un an şi ceva, guvernarea Orban-Cîţu să ridice datoria publică a României de la 30 şi ceva la sută în PIB la aproape 50% în PIB. De ce au avut loc aceste împrumuturi atât de rapid şi atât de mari, încă nu ştim, dar plătim pentru ea. În primele patru luni acestui an, România a plătit aproape 9 miliarde de lei datorie rostogolită. 9 miliarde de lei. (…)

Până la sfârşitul acestui an este estimat că vom plăti 30 de miliarde de lei faţă de anul trecut, când am plătit doar 17 miliarde de lei. Zic doar, pentru că e suma aproape dublă, dar în fond, ea este foarte mare. Deci, în condiţiile astea, în care noi, oricât de mare am avea creşterea economică – şi am avut pe primul trimestru o creştere economică relativ bună de 5% – această creșterea economică nu ajută nici populația României, nici economia României, pentru că ea pleacă, este trimisă obligatoriu pentru plata acestor obligaţiuni pe care le avem. În acelaşi timp, așa cum spuneaţi și dumneavoastră, România se împrumută în continuare, pentru că economia, nefiind funcţională, nu există o politică economică în România care să pună în mișcare economia după crizele care au loc, energetică, COVID şi aşa mai departe. Noi avem programe sociale, ajutăm pe oamenii foarte săraci, noi nu avem programe economice, nu există o viziune a guvernului în legătură cu modul în care trebuie să ieşim economic din această criză. Încă nu am rezolvat problema facturilor, încă nu am rezolvat problema importurilor foarte mari pe care le facem şi de alimente. Deci, în condiţiile astea, eu am ajuns la concluzia că împrumuturile pe care le facem în continuare – şi dovada e că chiar dumneavoastră spuneaţi zilele trecute, ne-am împrumutat – vor ridica dobânda acestor credite.

Deja am ajuns pe primul loc în Europa și pe locul cinci în lume, ceea ce face să ne apropiem de o perioadă în care împrumuturile vor fi din ce în ce mai complicate şi dacă nu vom avea bani, ajungem într-o situaţie pe care economiştii o numesc incapacitate de plată. E foarte dur, foarte complicat, foarte periculos. Încă nu suntem acolo, Slavă Domnului, dar trebuie să cerem acestui guvern să ia de urgență măsuri economice, pentru că nu putem să mai stăm aşa şi să ne plângem ba că e secetă, ba că e preţul energiei foarte mare, fără ca să încercăm să punem în mişcare economia. Ori, noi nu punem în mișcare, pentru că această nouă variaţie de cod fiscal, care intră în vigoare chiar de astăzi, nu aduce un stimulent economic real. Din contră, aduce anumite impedimente şi nu-l lasă să funcţioneze normal, aduce pe capul ei noi greutăţi, noi impozite, noi taxe”, spune Mircea Coșea.

Potrivit acestuia, în situaţia României, deocamdată, nu mai e nici o ţară europeană.

„ Atunci când faci parte din sistemul euro şi când eşti în dificultate, Banca Europeană te ajută, aşa cum a ajutat Grecia acum 10-11 ani. Te ajută, pentru că nu trebuie să lase sistemul euro să cadă, prin ruperea unei verigi, a unei ţări. Noi nu suntem în euro, pe noi nu ne va ajuta nimeni, pentru că nu au niciun interes, deci condiţiile sunt total diferite. 50% datorie publică în România, în PIB, este mult mai periculos decât 70-80% datorie publică în PIB, cum au ţări ca Italia sau ca Grecia. Poate or mai fi şi altele, dar astea sunt exemplele cele mai bune. Deci, deocamdată, România se află într-o situaţie aproape unică în Europa, ca urmare a acestui pericol de creştere a datoriei publice şi de pierdere a prestigiului pe piaţa creditului, ceea ce va face ca în viitor să ne împrumutăm din ce în ce mai scump”, a explicat Mircea Coșea.

Întrebat fiind care ar fi măsurile pe care Guvernul ar trebui să le ia, Mircea Coșea a răspuns:

„Guvernul trebuie să meargă deocamdată pe trei direcţii principale, după părerea mea. Prima direcţie este rezolvarea problemei preţului la energie. Noi discutăm despre cantitatea de gaz pe care o avem. Ni se spune: fiţi fără grijă, avem gaz în depozite. Nu asta e problema. Problema este preţul gazului în România. Preţul gazului în România este unul dintre cele mai mari din Europa, paradoxal, România fiind o ţară cu rezervă de gaz. Acest preţ foarte mare face ca în momentul în care vom ieşi din plafonare la anul, în primăvară, preţurile vor creşte automat, anumite întreprinderi, multe, câteva mii este estimat acum, nu vor putea să suporte acest preţ şi vor intra în faliment. Deci, şomaj. Deci, guvernul trebuie să acţioneze imediat pe reducerea preţului la energie. Cum? Plecând de la momentul liberalizării pieţei, atunci când s-au făcut greşeli imense şi periculoase. Trebuie să se plafoneze preţul nu de patru ori mai mult decât costul, aşa cum este acum, ci la nivelul unei medii a anilor 2019-2020. Asta trebuie făcut. Nu se face.

În al doilea rând, ar trebui să se reducă foarte mult importurile pentru a echilibra balanța comercială, care este în deficit major. Imediat putem să limităm importurile de alimente dacă avem capacitatea să valorificăm producția de legume-fructe din România, să o prelucrăm local și să o aducem pe piață. Adică să aducem pe piață marfă românească, care va reduce importul.

Al treilea lucru, o spun așa, în cuvinte românești, domnule, să lăsăm în pace economia reală să funcționeze. Lăsați în pace mediul de afaceri, nu-l mai tot chinuiți cu fel de fel de propuneri de schimbare a mediului fiscal, pentru că ei nu mai pot să-și facă business-planurile, nu mai au productibilitate. Lăsați-i să lucreze, pentru că ei țin economia, deocamdată, în echilibru. Dacă mediul de afaceri este afectat, va crește șomajul imediat. Și vedeți că această măsură de impozitare part-time deja a creat șomaj, pentru că o parte din această categorie a personalului de serviciu nu-și mai găsește contract, nu poate să mai lucreze. Deci, trebuie plecat de la ideea că e o situație cu totul specială, suntem în război, suntem într-o economie de război, deci, lucrurile trebuie să se desfășoare cu multă grijă, cu multă prudență, și în așa fel încât populația României să aibă din ce în ce mai mult încredere în acest guvern, să aibă încredere că este protejată în fața acestor crize, nu pusă în permanență sub presiunea unor impozite și taxe. Și a unui ROBOR…”


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Riscă România să ajungă în incapacitate de plată? Avertismentul profesorului Mircea Coșea”

  1. Cu toata stima pentru domnul profesor Cosa , mai ales cei care i-am fost ” studenti ” avand in vedere pregtirea profesionala a dansului si mai mult de atat ” felul dansului de a fi ” , dar , sau informatia nu ii apartine in totalitate sau este un ” click ” de neinteles pentru noi cei care il apreciem , DE CE ? DOBANDA LA ROSTOGOLIRE ESTE PRACTICATA DE VREO 60 DE ANII , DE CAND ” TARILE INCEPATOARE IN ALE ECONOMIEI E.C , ADICA : SPANIA , FRANTA , ANGLIA SI MAREA GERMANIE AU PRACTICAT-O PE ASA ZISUL ” PLAN MARSHALL ” SI A FUNCTIONAT CU FINANTAREA ” AMERICANA ” PANA IN ANII 70 , CAND A FOST PRIMUL MARE IMPACT ” CRIZA PETROLOLULUI in ORIENTUL MIJLOCIU ” SI PRIMA REGRESIUNE ECONOMICA DUPA ANII 50 IN EUROPA COMUNITARA CU STABILIZARE IN ANII 90 , DUPA ASA ZISA DESFIINTARE A ” COMUNISMULUI ” DE FAPT ” DESFINTAREA PIETII CAER IN ESTUL EUROPEI SI EXTINDEREA PIETII COMERCIALE DIN VEST : ITALIA , GERMANIA , FRANTA .SPANIA IN EST . Acum sincer sa fim este numai propaganda ” A DOBANDEI PRIN ROSTOGILORE A ROMANIEI ” CA PRIMA TARA DIN EUROPA CAND ALTE TARI CA : ITALIA , GRECIA , SPANIA , O PRACTICA DE VREO 50 DE ANI CU DOBANZI RECORD LA PLATA , DAR ” NECOMUCABILE ” CETATEANULUI VOTANT DIN MASURI DE PROTECTIE ” A STATULUI”.ramane de vazut cu vom trece toti in Europa si in America peste a doua mare recesiune actuala ” CRIZA UKRINIANA ” , MAI SPRE EST NU SE MAI INTINDE NIMENI. INCA O DATA CU RESPECT PENTRU DOMNUL COSA , CA AUTOR POSIBIL DE ARTICOL PUBLICAT.

Comentariile sunt închise.