Jurnalistul român Marin Gherman (Cernăuți): Serviciul militar e obligatoriu în Rusia, astfel că mobilizarea „parțială” înseamnă mobilizarea tuturor celor apți de luptă. Rezerva este de 25-28 de milioane de persoane

Jurnalistul român Marin Gherman, refugiat împreună cu familia din Cernăuți în România, din cauza războiului din Ucraina, explică, într-un editorial pentru Libertatea, care sunt consecințele practice ale discursului de miercuri al lui Vladimir Putin.

Potrivit acestuia, anunțarea mobilizării parțiale în Rusia de către președintele Vladimir Putin înseamnă că majoritatea bărbaților ruși pot fi înrolați de acum înainte în armată.

„Putin a spus că toți rezerviștii pot fi chemați să lupte. Potrivit Legii Federale a serviciului militar din 1998, care fost modificată chiar în perioada desfășurării „operațiunii militare speciale” în Ucraina, rezerviști sunt persoanele care au făcut armata la împlinirea vârstei de 18 ani sau au semnat un contract de prestare a serviciului militar.

Rezerviști mai sunt și absolvenții catedrelor militare din cadrul universităților, dar și oameni fără nicio experiență militară, care pot ajuta la un moment dat sistemul de apărare.   Legea rusă acordă o mare atenție rezerviștilor care au absolvit catedrele militare. Acestea există în multe facultăți ale Rusiei, inclusiv în cele de inginerie sau medicină.  Este vorba de ofițeri în rezervă de care în situația unui război Forțele Armate ale Rusiei au nevoie în mod prioritar”, explică jurnalistul.

Serviciul militar este obligatoriu în Rusia

În Rusia serviciul militar este obligatoriu, ca și în Ucraina, spre deosebire de multe state post-sovietice, care au renunțat între timp.  Potrivit legislației ruse, toți bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani, care au trecut comisia medicală, au obligația constituțională să facă armată. Apoi, foștii recruți devin automat rezerviști cu specialitate militară.

Rezerva Rusiei este de 25-28 de milioane de persoane

„Potrivit recensământului populației din 2021, în Rusia locuiesc 68,7 milioane de bărbați. Dacă 30% dintre aceștia sunt minori și bătrâni, iar 20% dintre ei nu au făcut armată, rămân 25 de milioane de bărbați care pot fi înrolați în armată în cadrul mobilizării parțiale. De asemenea, există și o rezervă a femeilor care au experiență militară. De fapt și ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat pentru presa rusă că poate conta pe 25 de milioane de bărbați, dar acum „vor fi mobilizați doar 300.000””, explică jurnalistul român Marin Gherman.

Reamintim că preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, miercuri, o mobilizare militară parţială în Rusia și a avertizat că cei care încearcă să utilizeze şantajul nuclear împotriva Rusiei vor descoperi că lucrurile se pot întoarce împotriva lor, după cum a relatat RostOnline.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost