Ministerul Sănătății: România trebuie să plătească 1,8 MILIARDE de lei pentru încă 28,5 milioane de doze de vaccin anti-covid. Contractele încheiate de UE, strict CONFIDENȚIALE

România mai are contractat încă 28, 5 milioane de doze de vaccin anti-covid, pentru care are de plătit 1,8 miliarde de lei, în plus față de cele 42 de milioane de doze achitate deja, pentru suma de 2,2 miliarde de lei, potrivit datelor transmise de Ministerul Sănătății pentru România TV.

Statul român mai are de recepționat peste 28 de milioane de doze vaccin anti-covid, pentru care trebuie să plătească 370 de milioane de euro, o sumă de patru ori mai mare decât cea pentru care a fost vândută Termocentrala Mintia, notează sursa citată.

„Până în prezent, România a achitat pentru vaccinurile împotriva COVID-19 suma de 2.225.875.198,35 lei, reprezentând facturile emise de furnizorii de vaccinuri COVID-19, pentru un număr de 41.939.980 doze. Menționăm că dozele livrate României au fost achiziționate de la furnizori diferiți, în perioade diferite, în funcție de calendarul de livrare transmis inițial de producător conform angajamentelor contractuale și de capacitateatea de stocare.

România s-a alăturat în calitate de Stat Membru la mecanismul Uniunii Europene de achiziție comună de vaccinuri împotriva COVID-19. În vederea asigurării accesului unui număr suficient de vaccinuri, contractele sunt încheiate prin sistem PRO-RATA (cheia de alocare populațională) putând accesa cca. 4,3% din doze, la fiecare dintre producătorii de vaccin.

Contractele sunt încheiate centralizat la nivelul Comisiei Europene în numele tuturor statelor membre și nu direct de către statul român. Comisia Europeană și producătorul vaccinului au încheiat contracte sub forma ‘APA’ (Advance purchase agreement) și ‘PA’ (Purchase Agreement) traduse în limba română: ‘ACA’ (Acord de cumpărare în avans) și ‘AC’ (Acord de Cumpărare).

Contractele încheiate de către Uniunea Europeană, în numele și pentru statele membre cu furnizorii de vaccin COVID-19 au caracter strict confidențial.

România mai are contractat un număr de 28.515.868 doze de vaccinuri împotriva COVID-19, la o valoare estimată de 1.805.605.132 lei.

Achiziția vaccinurilor COVID-19 s-a realizat în baza Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice și a Deciziei C (2020) 4192 privind aprobarea acordului cu statele membre în legătură cu achiziția de vaccinuri COVID-19, în numele statelor membre și a procedurilor conexe.

De asemenea, menționăm că, până la această dată, România a donat 2.120.450 doze și a vândut 3.571.410 doze”, a transmis Ministerul Sănătății pentru România TV.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost