Oficial polonez, despre presiunile CE asupra Ungariei și Poloniei: Comisiei nu-i plac anumite guverne pentru că nu împărtăşesc opiniile aşa-zisului curent european majoritar

Comisia Europeană (CE) foloseşte argumente artificiale pentru a justifica aplicarea condiţionalităţii statului de drept împotriva Ungariei, scopul real al Bruxelles-ului este schimbarea guvernului ungar, a declarat Piotr Wawrzyk, ministrul adjunct de externe polonez, într-un interviu publicat marţi, transmite MTI.

Wawrzyk a dat o declaraţie agenţiei de presă PAP în legătură cu propunerea Comisiei Europene de a suspenda o parte din fondurile de coeziune datorate Ungariei, din cauza îngrijorărilor legate de proasta gestionare a fondurilor UE.

La întrebarea adresată de agenţia de ştiri PAP, dacă consideră că aceste îngrijorări sunt justificate, Wawrzyk a răspuns că motivele care stau la baza propunerii „cu siguranţă nu sunt motivele descrise de CE”, deoarece organismul de la Bruxelles nu iniţiază proceduri similare împotriva altor state membre, în cazul în care CE raportează că există într-adevăr probleme grave de corupţie în utilizarea fondurilor UE.

„Deci, vedem că avem de-a face cu un fel de argumente artificiale”, a remarcat diplomatul polonez.

Întrebat fiind care este adevăratul scop al Comisiei Europene, Wawrzyk a răspuns:

La fel ca în cazul acţiunii împotriva Poloniei, scopul Comisiei Europene este de a înlocui guvernul ungar. Comisiei nu-i plac anumite guverne pentru că nu împărtăşesc opiniile aşa-zisului curent european majoritar”, a explicat acesta.

Prin urmare, Comisia “foloseşte diverse trucuri juridice” în încercarea de a înlocui aceste guverne, a declarat Wawrzyk, adăugând că “această procedură, până acum, practic, nu a dat rezultate”.

Întrebat dacă Ungaria va pierde într-adevăr fonduri europene, ministrul adjunct de externe polonez a afirmat că CE va încerca cu siguranţă să dea un exemplu de descurajare pentru guvernele care nu îi urmează politica.

Dar, Polonia “cu siguranţă nu poate susţine astfel de soluţii”, a subliniat Wawrzyk.

Reamintim că și premierul Mateusz Morawiecki a anunțat că Polonia se va opune reducerii finanțării europene către Ungaria, după cum a relatat RostOnline.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost