Președintele Iohannis, despre economisirea energiei: Într-o vreme în care ne dorim „tranziția verde”, lucrurile sunt destul de simple. Trebuie să economisim inteligent

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, 20 septembrie 2022, la New York, Statele Unite ale Americii, declarații de presă în marja participării la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Cu această ocazie, președintele Iohannis a precizat că în privința consumului de energie lucrurile sunt simple.

Cred că a face economie într-o vreme în care criza energetică este evidentă, într-o vreme în care ne dorim tranziția verde, lucrurile sunt, ca să mă exprim, poate, un pic mai colocvial, sunt destul de simple. Trebuie să evităm să risipim energia, când plecăm de acasă putem să permitem ca locuința să fie un pic mai rece dacă plecăm, putem să stingem lumina, dacă nu este nevoie să folosim anumite aparate electrice, ele pot fi fără probleme scoase din priză și așa mai departe. Am mai spus-o și cred că este bine să o repet: nu ne dorim și nu se va întâmpla ca românii să stea în frig, cum nu se va întâmpla să li se stingă lumina, cum se spune, dar este un lucru natural și foarte potrivit, foarte bun, etic corect, un semn de solidaritate, să facem economii rezonabile acolo unde putem, fiecare acasă, și toate aceste lucruri pe care vi le-am enumerat le practic și eu la mine acasă”, a declarat președintele Iohannis.

Totodată, președintele Iohannis a menționat că, în România, nu va exista o raționalizare a energiei.

Nu risipim. Asta este soluția cea mai potrivită și asta se referă și la instituții publice. Este foarte ușor într-o instituție publică să se stingă toate luminile noaptea, când nu lucrează nimeni. Cum este absolut posibil ca iarna, când toată lumea lucrează în birouri să nu fie 27 de grade, ci poate 21 sau 22 de grade. Acestea sunt lucrurile pe care le țintesc eu, deci să nu risipim, asta înseamnă a economisi inteligent”, a spus președintele Iohannis.

În plus, președintele Iohannis a anunțat că la reuniunea COP 27 (Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice din 2022- n.red), din luna noiembrie, vor fi necesare angajamente suplimentare pentru atingerea neutralității climatice.

„Legătura dintre schimbările climatice și pace și securitate ar trebui să fie mai proeminentă în cadrul discuțiilor noastre, inclusiv la nivelul Consiliului de Securitate.

În pofida eforturilor noastre, nu am reușit să depășim criza triplă a schimbărilor climatice, a poluării și a pierderii biodiversității. Toate eforturile noastre la nivelul Uniunii Europene și în coordonare cu partenerii internaționali au scopul de a identifica și implementa cele mai bune soluții la aceste probleme grave.

Peste două luni ne vom întâlni în Egipt pentru COP27, unde vor fi necesare angajamente suplimentare pentru atingerea neutralității climatice, alături de implementarea deciziilor deja anunțate. Timpul trece, iar planeta noastră nu mai poate aștepta”, a spus Iohannis.

 

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost