Premierul Ciucă, despre reducerea consumului de energie în orele de vârf: Vom face în aşa fel încât să ne aliniem la deciziile UE. Primele discuții, în ședința de Guvern de joi

La câteva ore după anunțul șefei CE privind reducerea consumului de energie în orele de vârf, premierul Nicolae Ciucă a confirmat că primele discuții pe această temă vor avea loc în ședința de Guvern de joi, 8 septembrie.

Potrivit premierului Ciucă, Ministerul Energiei va avea un mandat în acest sens pentru reuniunea miniştrilor energiei din UE care va avea loc pe data de 9 septembrie, potrivit News.ro.

„În acest moment este vorba doar de anunţarea unor intenţii care urmează să fie dezbătute pe data de 9 la nivelul miniştrilor energiei din UE. Din acest intenţii am putut desprinde faptul că măsurile luate prin OUG de săptămâna trecută suntem foarte aproape de a îndeplini aceste intenţii. Nu putem vorbi sigur despre ele că urmează dezbatere şi aprobare. După finalizarea măsurilor, vom face în aşa fel încât să ne aliniem la deciziile stabilite la nivelul UE”, a declarat, miercuri, Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă ţara noastră va aplica recomandarea CE de reducere a consumului de electricitate la orele de vârf, premierul a răspuns:

„Am explicat şi când am adoptat ordonanţa de urgenţă, am asumat la nivelul Guvernului şi coaliţiei că avem nevoie să protejăm cetăţenii.

Am păstrat acelaşi nivel de plată la energie şi gaze. Ne-am asumat şi să sprijinim economia şi această întâlnire cu investitorii străini a cuprins teme de dezbatere în acest sens. Luni am făcut precizarea că o altă măsură legată de încadrarea între pragurile de consum şi anume cel de-al doilea prag între 100 şi 300 kilowaţi. A avut o reducere de aproximativ 45 de kilowaţi, ceea ce reprezintă o măsură prin care îi rugăm pe cetăţeni ca, împreună cu celelalte instituţii, să facem în aşa fel încât să reducem risipa şi ne-am încadra în procentul care a fost agreat şi recomandat de către UE. Ca atare, nefiind încă stabilite măsuri şi nici la nivelul Ministerului Energiei nu s-au luat decizii prin care să putem reduce consumul în orele de vârf, urmează ca, în funcţie de analiza pe care o vor prezenta mâine (joi- n.red) când vom avea şedinţa de Guvern în care vom stabili, desigur, un mandat pentru ministrul Energiei”, a completat Ciucă.

Reamintim că  preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat, miercuri, că CE va propune un plafon la preţul gazelor naturale ruseşti, alături de măsuri, cum ar fi o ţintă obligatorie privind reducerea utilizării de electricitate în perioadele de consum de vârf, o limită pentru veniturile firmelor care produc electricitate cu costuri reduse şi o contribuţie de solidaritate din partea companiilor de petrol şi gaz, după cum a relatat RostOnline.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost