Regizorii din umbra presei românești

Un scandal izbucnit recent între două publicații din România, respectiv Recorder și Newsweek, pe tema finanțatorilor din spatele știrilor, scoate la suprafață informații relevante pentru starea presei de azi.

Despre ce este vorba. Recorder a publicat, miercuri, o anchetă intitulată „O investigație în contabilitatea presei de partid.”

„Într-o investigație pornită de la un mail anonim care ne-a furnizat o serie de documente, Recorder a pătruns în interiorul acestui sistem care a devenit o amenințare pentru democrația din România. La capătul a câteva luni de documentare, am decriptat circuitul banilor și am cerut explicații de la trusturile de presă și de la politicienii care le finanțează. Am încercat să explicăm unul dintre cele mai grave fenomene cu care se confruntă societatea românească: cum au ajuns partidele să cumpere presa cu banii noștri”, spun cei de la Recorder.

Din înregistrarea de aproximativ 50 de minute, aflăm cum două firme intermediare, Vertigo și All Media, iau bani de la PSD și PNL. Împreună, cele două partide de guvernământ au alocat zeci de milioane de euro în ultimii trei ani către unele organizații de presă. Publicația Libertatea a sintetizat informația din documentarul Recorder, astfel:

Ce televiziuni au luat bani de la PSD prin intermediul Vertigo

Potrivit dezvăluirilor Recorder, PSD ar fi plătit doar prin intermediul Vertigo următoarele sume către următoarele televiziuni:

  • 3,1 milioane de euro – Antena 3 Group/Antena Group
  • 3 milioane de euro – RTV
  • 850.000 de euro – B1 TV, Ancore Media
  • 470.000 de euro – Outsmart Media
  • 230.000 de euro – RCS-RDS, Digi 24

Și câteva site-uri au luat sute de mii de euro Vertigo a fost doar un canal, sumele totale primite de aceste televiziuni de la partide fiind mult mai mari.

Iar lista entităților media care au primit bani de la Vertigo/PSD include și site-uri:

  • Gândul – 540.000 de euro
  • Adevărul – 540.000 de euro
  • Evenimentul Zilei și
  • Capital – 395.000 de euro
  • DC News – 375.000 de euro
  • Stiripesurse – 350.000 de euro

Câți bani a cheltuit PNL și către cine

O parte din site-uri:

  • Newsweek – 5.000 de euro/lună
  • PS News – 5.000 de euro/lună
  • Pres Ziariștii – 3.000 de euro/lună

Televiziuni:

  • B1 TV – 7.500-8.000 de euro/lună prin firma Ancore Media
  • Realitatea TV – 120.000 de euro printr-o firmă deținută de soția patronului Realitatea TV, Maricel Păcuraru

Reprezentanții acestor site-uri și televiziuni, care apar în filmul Recorder, nu au dorit să comenteze contractele.

Newsweek: Un ambasador comunist, garantat de Predoiu de la SIE, omul din spatele Recorder

În replică, publicația Newsweek, aflată pe lista Recorder cu presa finanțată de partide, publică un articol intitulat „Mogulii din umbră. Un ambasador comunist, garantat de Predoiu de la SIE- omul din spatele Recorder.”

„Brandul Recorder este deținut de o firmă obscură cu denumire bizară – Harfa Online Publishing SRL. Firma, care asigură și editarea publicației, adică administrează întreaga afacere, a fost înființată în 2017.

Aproape jumătate din acțiuni, mai precis 49,5%, erau deținute de Dragoș Vîlcu Management SRL. La rândul său, această firmă era deținută de producătorul de filme cu același nume și de tatăl lui, Gheorghe Vîlcu, fost ambasador al României, astăzi pensionar. Restul acțiunilor erau deținute de Răzvan Ionescu, având funcția de publisher la Recorder, și alți trei jurnaliști: Mihai Gabriel Voinea, Cristian Sorin Delcea și Iulian Andrei Crăciun. La nici două luni de la înființarea firmei Harfa Online Publishing SRL, compania deținută de Vîlcu junior și Vîlcu senior decide să se retragă din acționariat, vânzându-și pachetul către ceilalți asociați”, spun cei de la Newsweek.

Potrivit sursei citate, recent, Vîlcu junior a făcut o achiziție de răsunet: a preluat prin intermediul altei companii, Multi Media Est SRL, deținută împreună cu tatăl său, compania Media Bit Software SRL, care deține portalul de știri Hotnews.ro.

Răspunsul Recorder la acuzațiile Newsweek este disponibil aici.

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost