Absurditatea din Sănătate. România plătește alte 15,5 milioane de doze de vaccin anti-covid pe care NU o să le mai folosească niciodată

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a reluat declarațiile privind vaccinurile anti-covid pe care România este obligată să le primească în baza contractelor încheiate în pandemie.

Este vorba despre zeci de milioane de doze, care nu mai se pot administra, deorece nu mai sunt adaptate tulpinilor circulante în prezent.

Ministrul Rafila susține că România încearcă să găsească soluția pentru a reduce cantitățile de vaccin pe care urmează să le plătească.

Trebuie să găsim soluția să reducem drastic cantitățile de vaccin pe care le-am contractat pentru că să dăm sute de milioane de euro pe vaccinuri pe care nu le vom mai folosi mi se pare imoral. Lucrul acesta este inacceptabil într-o perioadă de criză economică majoră.

Dacă ajungem să distrugem milioane de doze de vaccin pe care nu le utilizăm, pe care le plătim – și le plătim consistent – atunci încrederea oamenilor în vaccinare poate să fie afectată foarte serios”, a spus, la EuropaFM, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Întrebat fiind dacă noile vaccinuri adaptate la noie tulpini vin în locul celor contractate, ministrul Rafila a răspuns:

„Ar trebui să vină în locul celor contractate, însă cantitatea contractată este așa de mare încât nu avem ce să facem cu ea. Vă dau două exemple: vaccinul de la Pfizer a trebuit să vină în acest an, fără contractul de anul viitor, într-o cantitate de peste 11 milioane și noi încercăm să ne limităm la 3 din 11. Și ar mai trebui să vină și 4,5 milioane de doze de Moderna. Aici iar avem o problemă pentru că Moderna a fost destul de puțin folosit în România – doar un milion de doze, adică 400 de mii de persoane s-au vaccinat cu doza 1 și doza 2 și încă vreo 200 de mii și cu doza a treia”, a mai explicat Alexandru Rafila.

Comentariul redacției:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat în repetate rânduri în acest an că România risipește bani publici pentru milioane de doze de vaccin pe care nu le folosește niciodată. Nu putem să nu ne întrebăm dacă demersurile la CE anunțate de ministrul Rafila pentru a renunța la contractele pentru vaccinuri nu rămân doar la nivel declarativ, atâta timp cât România continuă să primească milioane de doze de vaccin, pe care le distruge ulterior.

Pe același subiect:

Cât ne costă să scăpăm de vaccinurile anti-covid expirate. Ministrul Sănătății: Dacă discutăm de vreo 15 milioane de vaccinuri, sigur sunt 200 de milioane de euro

Ministrul Sănătății: România a aruncat 2 milioane de vaccinuri expirate și a donat sau vândut alte 6,5 milioane de doze. Imunitatea colectivă s-a produs, nu trebuie cumpărate noi vaccinuri anti-covid

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Absurditatea din Sănătate. România plătește alte 15,5 milioane de doze de vaccin anti-covid pe care NU o să le mai folosească niciodată”

Comentariile sunt închise.