Ministrul Sănătății: România a aruncat 2 milioane de vaccinuri expirate și a donat sau vândut alte 6,5 milioane de doze. Imunitatea colectivă s-a produs, nu trebuie cumpărate noi vaccinuri anti-covid

Imunitatea colectivă s-a produs deja în România prin îmbolnăvire și/sau vaccinare, astfel încât este dificil să se ia decizia de a cumpăra noi vaccinuri anti-covid, în contextul în care țara noastră a aruncat 2 milioane de vaccinuri expirate și a vândut sau donat alte 6,5 milioane de doze, a anunțat, marți, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Chiar și așa, avertizează ministrul Sănătății, numărul vaccinurilor anti-covid care urmează să fie primite și plătite de România, conform contractelor în vigoare până în 2023, „depășește consistent populația țării noastre”.

„România a reușit să vândă și să doneze în jur de 6,5 milioane de doze, dar și acest lucru a devenit dificil. Interesul pentru vaccinare a scăzut peste tot, deci și interesul altor țări de a cumpăra vaccin sau chiar de a-l primi că donație. Trebuie să găsim, prin intermediul CE, o formulă care să prevină risipa unor sume consistente și distrugerea vaccinurilor rămase nefolosite. (….)

Scopul vaccinării, ca acțiune de sănătate publică, este oprirea  transmiterii, iar la început vaccinurile ofereau 90%  protecție împotriva îmbolnăvirii.

Pe măsura modificării tulpinilor circulante, eficacitatea, chiar cu trei doze de vaccin, a scăzut undeva la 20%. A rămas totuși semnificativă prevenirea cazurilor grave și a deceselor”, a explicat ministrul Rafila pentru SpotMedia.

În aceste condiții este dificil, spune ministrul Rafila, ca România să ia decizia de a contracta noi vaccinuri adaptate noilor tulpini covid pe care producătorii intenționează să le scoată pe piață.

Este posibil, adaugă ministrul Sănătății, să mai avem cel mult un val covid, în toamnă.

„Și dacă va exista, el nu va pune probleme deosebite din punctul de vedere al cazurilor grave, pentru că imunitatea colectivă s-a produs deja prin îmbolnăvire și/sau vaccinare”, a subliniat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Cu un cost mediu/vaccin de 3 euro, suma astfel irosită se ridică la 6 milioane de euro, doar până în prezent. Potrivit ministrului Rafila„contractele sunt funcționale până la finalul lui 2023”.

Știri pe subiect:

Nota de plată pentru vaccinurile anti-covid cumpărate în pandemie: Peste un MILIARD de euro. Informații anunțate, în premieră, de Guvernul României

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Ministrul Sănătății: România a aruncat 2 milioane de vaccinuri expirate și a donat sau vândut alte 6,5 milioane de doze. Imunitatea colectivă s-a produs, nu trebuie cumpărate noi vaccinuri anti-covid”

  1. Avem Comisie Parlamentara Finante , avem o datorie publica de 56 % din PIB , avem structuri informative privind ” sifonarea banului public „, AVEM JUSTITIE , CURTE DE CONTURI , DIRECTIE ANTI-FRAUDA ANAF , SUNTEM CONVINSII CA SIMPLII CETATENI ” TURMENTATI ” SI VOTANTI CA IN MAXIUM O LUNA , LA ASEMENEA SUME , VOR APAREA SI INFORMATII PUBLICE , PRIVIND FUNCTIONAREA STATULUI DE DREPT , POLITIC , JURIDIC SI FINANCIAR LA ASEMENEA POSIBILE FRAUDE IN OPERATIUNEA ” COVID SI ALTI VIRUSI ” VA APAREA SI RASPUNDEREA CELOR IMPLICATI POLITIC IN ASEMENEA FRAUDA DAR MAI MULT MODUL DE RECUPERARE A ” PLATII A 2 MILIOANE VACCINURI ” ( suma fie vorba ca nu este decat O PARTE MINORA din valoare vaccinuri clasate ” , BANII PUBLICI ” ARUNCATI ” PE FEREASTRA IN PUNGA ” PAPUSARILOR ” INTERNATIONALI . LA ASEMANEA ” DEMOCRATIE ” ASEMENEA FRAUDE .

Comentariile sunt închise.