Conferință internațională „NATO și războiul” din Ucraina, vineri, la Iași. Mai multe organizații cer referendum local pe tema NEUTRALITĂȚII militare a României

Mai multe grupuri civice din Iași și-au anunțat intenția de a promova organizarea unui referendum pe tema neutralității militare a României în ceea ce privește conflictul din Ucraina, mesajul fiind transmis, vineri, când la Iași este organizată o conferință internațională pe tema NATO și războiul.

Vlad Mihai Agache, unul dintre organizatori, a declarat, în exclusivitate pentru RostOnline, că în zilele următoare se va anunța componența comitetului de inițiativă, precum și solicitarea acestuia pentru organizarea referendumului.

Declarația a fost făcută în contextul în care Fundația Colegiului Național de Apărare, sucursala de la Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, organizează vineri, 21 octombrie a.c., ora 10.00, la Palatul Culturii, Sala Voievozilor, conferința internațională „NATO și războiul din Ucraina. Reechilibrare geografică și consolidare instituțională”.

La invitația președintelui Fundației Colegiului Național de Apărare, dr. Cristian Petcu, conferința va fi deschisă de Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Alianței Nord Atlantice.

Vor conferenția: prof.univ.dr. Teodor Meleșcanu, prof.univ.dr. Ioan Mircea Pașcu, prof.univ.dr. Liviu Mureșan, de prof.univ.dr. Anatoliy Kruglashov, Simona Spinaru, Ministru plenipotențiar MAE, Mykailo Pavliuk, Vicepreședintele Consiliului Regional Cernăuți, anunță Știrea de Iași.

În acest context, mai multe grupuri civice din Iași și-au anunțat intenția de constituire a unui Grup de iniţiativă comun care să promoveze obiectivul organizării unui Referendum local, în care ieşenii să-şi exprime punctul de vedere cu privire la sprijinul militar pe care România îl acordă Ucrainei.

„Conferinţa de astăzi de la Palatul Culturii reprezintă doar una dintre metodele prin care oficialităţile noastre ocupă simbolic spaţii neutre şi ne opun incorect o politică „a faptului împlinit” în privinţa sprijinirii militare a statului ucrainean. Deşi inclusiv preşedintele României a dat asigurări publice că ţara noastră nu va fi implicată în războiul ruso-ucrainean, este de notrietate faptul că România este participantă (şi) militar la efortul de război al ţării vecine.

Cu toate că în spaţiul public au circulat mai multe petiţii cu zeci de mii de semnături în sprijinul neutralităţii şi neimplicării militare a României în acest conflict, politica adoptată de autorităţile noastre este una contrară, publicul românesc fiind menţinut într-o stare de confuzie sau neştiinţă cu privire la natura implicării militare a ţării noastre în război şi cu privire la posibilele consecinţe ce decurg din această decizie politică.

Or, potrivit Articolului 1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea referendumurilor:

În România suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative și prin referendum.

Deşi subiectul este unul de interes naţional, considerăm că este menirea Iaşului, ca fostă capitală a Moldovei Mari şi capitală culturală a României, să devină o platformă de dezbatere reală care să facă lumină cu privire la opţiunea suverană a ieşenilor privitor la subiectul războiului de peste graniţă, vital pentru viitorul ţării nostre. La fel de esenţial este ca dezbaterea să fie epuizată printr-un vot liber şi suveran al cetăţenilor, cu valoare de principiu de acţiune.

Condamnăm modalitatea necinstită de a implica ţara noastră în acţiuni militare ce ne pot atrage un statut de cobeligerant, astfel cum oficialităţile statului rus au avertizat în mod repetat. Totodată, condamnăm ambiguitatea mediatică şi comunicaţională în care este menţinută societatea românească, ambiguitate pe care o considerăm îndreptată nu împotriva statului rus ci împotriva intereselor noastre colective.

Referendumul este instrumentul predilect al exercitării suveranităţii poporului român iar rezultatul său va fi lipsit de echivoc.

În perioada imediat următoare vom publica foaia de parcurs pentru demersurile locale precum şi petiţia prin care vom solicita românilor din toată ţara sprijinirea obiectivului de a organiza un:

Referendum local la Iaşi privitor la chestiunea neutralităţii militare a României faţă de războiul ruso-ucrainean”, a anunțat Vlad Mihai Agache, potrivit Theodosie.ro.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.