Fenomenul portughez: Ventura și ascensiunea Chega

Publicistul și traducătorul Dragoș Moldoveanu a publicat, pe platforma online Nazione Futura, aparținând organizației italiene (dreapta conservatoare) cu același nume, un articol despre partidul portughez Chega, suveranist și conservator, și despre liderul său național, Andre Ventura.

Îl redăm integral în continuare, tradus în limba română:

Poate că André Ventura nu este cel mai cunoscut portughez în viață, însă este cu siguranță cea mai puternică, mai fermă și realistă voce de pe scena politică de la Lisabona. Ventura este omul politic care, în calitate de președinte de partid, a ridicat Chega, în numai doi ani, de la 1,3% la 7,2% din voturile electoratului. A fost primul deputat din istoria Chega, iar astăzi este în fruntea celor 12 parlamentari pe care i-a obținut partidul în urma alegerilor din ianuarie 2022. Anul trecut s-a situat pe locul al treilea în cursa pentru președinția Portugaliei, cu aproape 12% din voturi. André Ventura este fondatorul și liderul incontestabil al unui partid care a devenit, într-un timp scurt, cea de-a treia forță politică a celei mai vestice țări a Europei.

Pentru orice observator al vieții politice portugheze, este limpede că Chega este singurul partid care urcă în preferințele cetățenilor, iar Ventura este singurul om politic a cărui popularitate continuă să crească într-o țară prea multă vreme subjugată și sărăcită de socialism.

Oriunde ia cuvântul, în Adunarea Republicii, în conferințe publice sau în adunări politice, este precis și necruțător. Cea mai mare răfuială a sa este cu socialiștii pe care îi consideră răspunzători pentru distrugerea Portugaliei – și a Spaniei, deopotrivă. Deloc întâmplătoare este și comparația, adesea repetată, cu Santiago Abascal, liderul național al Vox, partidul-frate din țara vecină. Între cei doi există asemănări de fond și de metodă. „Inamicul nostru comun este socialismul, pe care îl dorim eradicat”, au afirmat amândoi în repetate situații.

Pentru Bruxelles și stânga progresistă, Ventura este un „extremist de dreapta”. Asemenea lui Abascal, Giorgiei Meloni și a tuturor celorlalți politicieni conservatori sau suveraniști. A „cutezat” să vorbească despre Dumnezeu și națiune, despre familie și libertate, în termeni inacceptabili pentru globaliști. A „îndrăznit” să afirme că cetățeanul singur ar trebui să-și decidă viitorul, atât pentru sine, cât și pentru familia și patria sa. A susținut ca decizia să nu aparțină sub nicio formă unui organism ideologizat, super-birocratic și neales de cetățeni, așa cum este Comisia Europeană.

Este suficient să afirmi adevărul, iar aceasta îți va atrage oprobriul și linșajul public. Se întâmplă inclusiv în cazul lui André Ventura, pe care socialiștii l-ar dori ostracizat și oprit să-și promoveze opiniile și argumentele. Cu cât mai mult expune realitatea așa cum este ea, cu atât își atrage mai tare atacurile și ura stângiștilor.

În Adunarea Republicii, cei 12 deputați ai Chega formează singura opoziție veritabilă la guvernarea socialistului António Costa. Între PS, partidul prim-ministrului Costa, și PSD, cel de-al doilea partid din Legislativ, nu există nicio diferență de substanță. Cele două partide mari, unul de centru-stânga, iar celălalt de centru-dreapta, vorbesc de fapt aceeași limbă globalistă.

Când Chega propune o nouă lege a imigrației, ai cărei beneficiari să fie cei care vin să muncească onest și să se integreze, nicidecum cei care urmăresc să preschimbe societatea portugheză după tipare culturale străine acesteia, rezistența Sistemului față de o asemenea inițiativă este acerbă. Când Chega susține modificarea regimului incompatibilităților, pentru a interzice funcționarilor publici să facă afaceri cu statul, PS și PSD se declară împotrivă. Sunt doar două exemple, însă situația este cvasi-identică în toate cazurile.

Când liderul Chega anunță crearea unei federații sindicale la scară națională, după modelul polonez al Solidarnosc, care va aduna laolaltă funcționari publici, polițiști, medici și profesori care nu împărtășesc concepțiile și marxiste, adversarii săi privesc cu dispreț. Ventura este pe deplin conștient că lupta în arena politică este insuficientă și este decis să arate tuturor că sindicatele nu sunt apanajul exclusiv al formațiunilor de stânga.

Chega înseamnă „destul”! Destul cu corupția, destul cu globalismul care șterge identitățile și tradițiile, destul cu socialismul care secătuiește resursele țării.

„Dumnezeu, patria, familia, libertatea și munca – până la victoria finală!”, afirma André Ventura în cadrul VIVA22, la Madrid. Așa să fie!


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Fenomenul portughez: Ventura și ascensiunea Chega”

Comentariile sunt închise.