IRCC, dobânda de referinţă pentru creditele în lei, creștere spectaculoasă până la 4,06%. Specialiștii avertizează că RATELE se vor DUBLA anul viitor

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) a urcat până la 4,06% pe an, față de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%, conform datelor anunţate de Banca Naţională a României (BNR).

IRCC este reglementat de OUG 19/2019 și este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022.

Potrivit specialiştilor, majorarea va aduce rate mai mari. De exemplu, la un credit Noua Casă de 250 de mii de lei, luat pe 30 de ani, rata creşte cu 220 de lei. Din ianuarie, indicele se va majora din nou. Iar calculele arată că ar urma să ajungă la 5,7%, conform ȘtirileTVR.ro.

De altfel, reprezentanții Coface România au avertizat, recent, că românii care au credite legate de indicele IRCC vor plăti rate duble anul viitor, comparativ cu acest an, iar şomajul va creşte ca urmare a închiderii unor capacităţi industriale, potrivit Agerpres.

„Anul următor, cine are credite cu IRCC va plăti o rată dublă faţă de ce a plătit anul acesta”, a afirmat Iancu Guda, service director în cadrul Coface, notează sursa citată.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost