Record de pelerini la Iași! Aproape 220.000 de creștini s-au închinat la moaștele Sfinților Parascheva și Paisie, până vineri seara. Sorin Lavric: Nu aveai loc să arunci un ac!

Inima României a bătut la Iași, vineri, 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, peste 35.000 de creștini participând la slujba Sfintei Liturghii.

În total, potrivit estimărilor oficiale, 202.000 de oameni au trecut pe la raclă în cele şapte zile de pelerinaj, în timp ce la rând, vineri seara, erau alte 17.000 de persoane.

Sobor de 26 de ierarhi

Sfânta Liturghie, a fost a fost oficiată pe un podium special amenajat pe bulevardul Ștefan cel Mare de către un sobor de 26 de ierarhi din țară, din Basarabia, precum și din Grecia, Bulgaria, Siria și Tanzania-Africa, a anunțat Arhiepiscopia Iașilor.

„Cu toții am venit, unii de aproape și alții de departe, ca pelerini ai Sfintei Parascheva din Epivata, protectoarea spirituală a cetății Iașilor și ocrotitoarea noastră, a tuturor. Pelerinajul nostru devine, astfel o mărturie a dispoziției noastre lăuntrice de a ne întări în credință din credința pe care a avut-o Sfânta Parascheva în Dumnezeu și de a umbla în viața noastră după exemplul ei. 

Evanghelia ne arată adevăratul sens al pelerinajului și al pelerinului. Pelerinajul este mai mult decât o acțiune legată de un loc anume. Are drept țintă modul creștin de viețuire al omului în Biserică, felul în care fiecare dintre noi îl vede pe Dumnezeu și felul în care Dumnezeu ne vede pe noi. Pelerinajul este legat de un mod de a fi pe care Dumnezeu Îl dorește de la noi. În acest sens, Mântuitorul Iisus Hristos o încredințează pe femeia samarineancă faptul că: „Vine ceasul și acum este, când adevărații închinători se vor închina Tatălui în duh și în adevăr” (Ioan 4, 23), și că Tatăl astfel de închinători își dorește […]. Adevărații pelerini sunt mai mult decât simpli călători la locurile sfinte, căutători ai cuvintelor sfinților sau cinstitori de icoane și de sfinte moaște. Adevărații pelerini nu sunt cei care ajung la autosuficiență datorită sfințeniei altora.

 Devenim adevărați pelerini atunci când ne străduim să lucrăm la propria noastră curățire și sfințire a vieții. Iar aceasta nu se împlinește doar prin respectarea formelor exterioare creștine, ci mai ales prin trăirea unei comuniuni autentice cu Dumnezeu. Dacă inima noastră nu se odihnește cu adevărat în chipul de închinare pe care Dumnezeu Îl cere, nu ne folosim duhovnicește.

Suntem chemați, așadar, să nu ne limităm doar la închinarea la sfintele moaște și sfintele icoane. Ci, mai mult decât atât, viața bisericească, viața după Dumnezeu este autentică atunci când dă naștere credincioșilor transformați prin harul Învierii și al Iubirii pe calea Adevărului care este Hristos Însuși!”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Gheorghios

Slujba săvârșită în cinstea Sfintei a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Gheorghios, Mitropolit de Kitrus, Katerini şi Platamonas, iar din soborul de arhierei au mai făcut parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Agathonikos, Episcop de Arusha şi Tanzania Centrală, Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfinţitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfinţitul Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte  Ieronim, Episcopul Daciei Felix, Preasfinţitul Părinte Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Preasfinţitul Părinte Benedict Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.

 „Nu aveai loc să arunci un ac!”

La marele pelerinaj de la Iași a participat și senatorul Sorin Lavric (AUR), împreună cu deputații Mihai Albișteanu și Cristian-Daniel Ivănuță.

„Azi (vineri), la Iași, alături de 20 de episcopi, mitropolitul Moldovei Teofan a ținut slujba închinată ocrotitoarei Moldovei, Sf. Parascheva. Alături mi-au fost, pe lîngă miile de români, deputații AUR Mihai Albișteanu și Cristian-Daniel Ivănuță. Pesemne ca niciodată de-a lungul anului Iașiul nu se umple cu atîta suflare ca de praznicul Sf. Parascheva. Nu aveai loc să arunci un ac în centrul Iașului”, a transmis, pe Facebook, senatorul Sorin Lavric.

Racla Sfintei Parascheva va rămâne afară timp de o săptămână, până sâmbătă, pe 15 octombrie. Dacă însă fluxul de pelerini va fi mare în această ultimă zi a pelerinajului, așezarea sfintelor moaște în Catedrala Mitropolitană va fi amânată până ce numărul credincioșilor va fi suficient pentru a putea fi gestionat în interior, decizia urmând a se anunța în acele momente.

Pe același subiect:

Iași: Au început pregătirile pentru pelerinajul dedicat Sfintei Parascheva. Racla va fi scoasă spre închinare începând din 8 octombrie

Începe marele pelerinaj de la Iași. Baldachinul Sfintei Cuvioase Parascheva a fost pregătit de sărbătoare. Programul evenimentelor 

Iași: Peste 20.000 de credincioși au participat la procesiunea „Calea Sfinților”. Aproape 55.000 de pelerini s-au închinat la racla Sfintei Parascheva, în doar 2 zile

Record de pelerini la Iași. Peste 100.000 de creștini s-au închinat la moaștele Sfinților Parascheva și Paisie, doar în primele cinci zile de pelerinaj

 

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost