Austria se OPUNE intrării României în Schengen / În ianuarie, ministrul Bode îi mulțumea ministrului austriac pentru „susținerea” aderării la Schengen

Austria nu va fi de acord cu o extindere a spațiului Schengen, a declarat, vineri, ministrul de interne Gerhard Karner, anunță publicațiile Kurier și Der Standard, citate de G4Media.

„Sistemul este disfuncțional. Situația din Europa arată foarte clar că protecția frontierelor externe a eșuat. Dacă un sistem nu funcționează, el nu poate fi extins. Austria face acest lucru pentru că este în joc și securitatea oamenilor din această țară, a spus oficialul austriac.

Săptămâna aceasta, Comisia Europeană s-a pronunțat în favoarea extinderii spațiului Schengen fără controale pentru a include Bulgaria, Croația și România. Votul decisiv ar trebui să aibă loc la Bruxelles pe 8 decembrie și este necesară unanimitatea.

Până acum, doar guvernul olandez s-a arătat reticent față de primirea României și Bulgariei în Schengen. E pentru prima oară când un oficial guvernamental austriac iese public pentru a anunța opoziția țării sale.

Ministrul de Interne Lucian Bode îi mulțumea în luna ianuarie ministrului austriac Gerhard Karner pentru susținerea în procesul de aderare la Schengen, potrivit unui comunicat oficial.

”Un subiect important al discuțiilor noastre a fost Spațiul Schengen, ocazie cu care am evidențiat faptul că România este un contributor foarte important la arhitectura de securitate a Uniunii Europene. Obiectivul prioritar al României rămâne aderarea la spațiul Schengen, sens în care i-am mulțumit omologului meu pentru susținerea dată în ceea ce privește adoptarea unei decizii de aderare la spațiul Schengen, aceasta fiind reiterată și în cadrul discuțiilor de astăzi. România și-a asumat toate obligațiile care decurg din acquis-ul Schengen, fără însă să beneficieze efectiv de aceste drepturi”, scria Lucian Bode pe blogul său.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost