După Luduș, încă o fabrică anunță că va relua producţia de zahăr din sfeclă din România, din 2023. Fabrica de la Bod are o istorie de peste 130 de ani

După ce fermierii au salvat fabrica de zahăr de la Luduș, cumpărând-o de la proprietarii francezi care intenționau să o demoleze, o altă fabrică de zahăr, anume de la Bod, anunță că va relua producția de zahăr din sfeclă de zahăr, începând din 2023.

Deocamdată, compania „Best Achiziții SRL”, deţinătoarea brandului „Zahar BOD” şi a unei părţii reprezentive a Fabricii de Zahăr Bod, a anunțat că începe achiziția de sfeclă de zahăr de la producătorii şi asociaţiile de producători interesate.

Prima întalnire cu fermierii va avea loc vineri, 4 noiembrie, ora 10:00, la sediul fabricii din Bod, întâlnire organizată în parteneriat cu Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr Bod.

„Reiterez faptul ca depunem toate eforturile pentru ca în România să nu dispară tradiția culturii sfeclei de zahăr, mai ales că în zona Brasov-Mures-Covasna terenul agricol este cel mai bun pentru o astfel de cultură. Totodată, avem speranta că împreună cu fermierii români vom reuși ca în anul ce urmează sa repornim productia de zahar la Bod”, a spus Mihaela Neagu, director general Best Achizitii S.R.L, potrivit Economica.ro.

În prezent, secția de ambalare a fabricii este activă, un număr de 40 persoane fiind angajate în aceasta, notează sursa citată.

Context

Înființarea Fabricii de Zahăr Bod a avut loc în anul 1889. A funcționat fără încetare mai mult de 130 de ani, înfruntând două războaie mondiale și cutremure majore. În anul 2021, ca urmare a datoriilor acumulate, Fabrica de Zahăr de la Bod a intrat în insolvență, iar activitatea acesteia s-a încheiat. „Pentru recuperarea acestor datorii, activele patrimoniului Fabricii de Zahăr Bod SA sunt vândute prin licitație”, conform Cențu SPRL, conform Mesagerul de Covasna.

La sfârșitul anului trecut, Best Achiziții SRL, o companie din București care a vândut în pandemie măști și mănuși, majorându-și cifra de afaceri în 2020 de aproape zece ori, a cumpărat terenurile Fabricii de Zahăr Bod cu 5,1 milioane de lei, potrivit transilvaniabusiness. De fabrică s-ar fi arătat interesată și Primăria Brașov.

În luna februarie a.c., Best Achiziții SRL anunța investiții de un milion de euro pentru redeschiderea fabricii de la Bod, anunța atunci agrointel.ro. Potrivit sursei citate, Best Achiziţii, cu cod CAEN de activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, este deţinută de Mihai Vlad Alexandru Cristescu (27 ani), arată datele confidas.ro, platformă de analiză financiară a companiilor.

Pe platforma de achiziţii publice SICAP se arată că, în perioada noiembrie 2016 – ianuarie 2022, Best Achiziţii a făcut 857 de contracte cu statul, în valoare de 6,78 milioane de lei.

După 1990, din cele 35 de fabrici din țară, au rămas doar 20, iar câțiva ani mai târziu au mai fost zece, în 2012 mai erau șase, iar anul trecut mai existau doar trei fabrici de zahăr: Oradea, Roman și Luduș, preluată recent de un grup de fermieri.

Pe același subiect:

Victorie la Luduș! Fermierii români au PRELUAT fabrica de zahăr pe care francezii intenționau să o demoleze

Fabrica de zahăr de la Luduș, pe cale de dispariție. Ministrul Agriculturii anunță că se încearcă menținerea activității fabricii și păstrarea locurilor de muncă

Act final la Luduș! Francezii de la Tereos au semnat pentru ÎNCHIDEREA fabricii de zahăr, declanșarea concedierii colective a angajaților și demolarea unității, pe piață din 1960

Mureș: Planul pentru LICHIDAREA Fabricii de Zahăr Luduș continuă. Statul român s-a retras din negocieri, iar fabrica va fi demolată după 60 de ani de activitate


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost