Parlamentul European, rezoluție pe tema drepturilor omului în Qatar. Europarlamentarii deplâng abuzurile asupra comunității LGBTQ+

Parlamentul European (PE) a adoptat, joi, o rezoluție privind situația drepturilor omului în Qatar.

Eurodeputații deplâng abuzurile comise de autoritățile țării asupra comunității LGBTQ+. Aceasta includ utilizarea legilor interne care permit ca persoanele LGBTQ+ să fie reținute provizoriu fără a fi acuzate sau judecate timp de până la șase luni, se precizează într-un comunicat transmis de PE.

Potrivit sursei citate, eurodeputații subliniază că țara a câștigat procesul de selecție pentru organizarea Cupei Mondiale FIFA pe fondul unor acuzații credibile de luare de mită și corupție. Ei deplâng decesul și vătămarea a mii de lucrători migranți, cei mai mulți din sectorul construcțiilor care a ajutat țara să se pregătească pentru turneu.

De asemenea, rezoluția îndeamnă Qatarul să consolideze măsurile privind egalitatea de gen, inclusiv prin abolirea completă a tutelei asupra femeilor, intensificându-și, în același timp, eforturile de realizare a unei reprezentări echitabile a femeilor pe piața oficială a muncii.

Totodată, Parlamentul European îndeamnă țările UE, în special cele cu ligi naționale mari de fotbal, cum ar fi Germania, Franța, Italia și Spania, să exercite presiuni asupra UEFA și FIFA pentru a reforma fundamental FIFA.

O astfel de reformă ar trebui să includă introducerea unor proceduri democratice și transparente de atribuire a Cupelor Mondiale de fotbal și punerea în aplicare strictă a criteriilor privind drepturile omului și sustenabilitatea pentru țările gazdă.

Pentru a proteja sportivii și fanii și pentru a pune capăt așa-numitului „sportswashing” (îmbunătățirea reputației prin sport), evenimentele sportive internaționale nu ar trebui să fie acordate țărilor în care sunt încălcate drepturile fundamentale ale omului și în care predomină violența sistematică bazată pe gen, se precizează în comunicatul de presă.

Context

Campionatul Mondial de Fotbal 2022 are loc în Qatar. Cu multe luni înainte de începerea Campionatului Mondial, Qatar a anunțat public care sunt normele pe care le impune pe stadioane, interzicând categoric promovarea LGBT pe stadioane. În același timp, echipele din Europa calificate la Cupa Mondială au decis, la inițiativa Olandei, să se alăture campaniei „One Love”, iar căpitanii să poarte banderolele LGBT la meciurile din Qatar.

Anglia, Ţările de Jos, Belgia, Danemarca, Germania, Elveţia şi Ţara Galilor au anunţat luni, într-o declaraţie comună, că renunţă să mai poarte banderola LGBT „One Love”, în timpul meciurilor de fotbal de la Campionatul Mondial din Qatar, deoarece FIFA a fost clară că va impune sancţiuni sportive dacă toţi căpitanii noştri poartă această banderolă pe teren, după cum a relatat RostOnline.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Parlamentul European, rezoluție pe tema drepturilor omului în Qatar. Europarlamentarii deplâng abuzurile asupra comunității LGBTQ+”

  1. De ce europarlamentarii deplâng abuzurile asupra comunității LGBTQ+ în Qatar? Ei sunt cumva homosexuali si se simt abuzati?

  2. Cu abuzurile asupra comunității LGBTQ+ se ocupa parlamentarii europeni in Qatar? Astia sunt bolnavi mintal?

Comentariile sunt închise.