25 noiembrie. Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina

Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina este cinstită la 25 noiembrie în Biserica Ortodoxă, notează Basilica.

Sfânta Ecaterina s-a născut şi a crescut în oraşul Alexandria Egiptului, într-o familie de neam împărătesc. Ecaterina a studiat foarte mult, astfel că, la vârsta de 18 ani, era cunoscută pentru frumuseţea şi înţelepciunea sa.

Mama se hotărăşte să o ducă pe Ecaterina la un părinte duhovnicesc ce locuia în afara cetăţii. Aici află Ecaterina despre învăţătura creştină, însuşindu-şi anumite cunoştinţe despre Mântuitorul Iisus Hristos, iar la finalul discuţiei, părintele îi dăruieşte o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus în braţe. În acea vreme, împăratul Maximin Daia (305-314) a venit în Alexandria pentru a afla câţi creştini mai sunt, dând poruncă să se jertfească zeilor, iar cine refuza era supus chinurilor şi ucis.

Ecaterina, văzând înşelăciunea oamenilor, merge la el pentru a-i vorbi despre lepădarea de zei şi despre îmbrăţişarea vieţii creştine, spunându-i:

„Cu adevărat, mare ruşine este a fi cineva atât de orb şi de nebun ca să se închine unor urâciuni ca acestea“.

Apărând cu tărie creştinismul, ajunge în faţa unui consiliu de cincizeci de filosofi păgâni, dintre cei mai iscusiţi, care aveau poruncă împărătească să o determine să se închine zeilor. Dar spre mânia împăratului, Ecaterina dovedeşte deşertăciunea zeilor. În urma unei frumoase pledoarii pentru viaţa creştină, toţi filosofii acelei adunări s-au convertit şi au îndurat apoi moarte martirică. Împăratul Maximin fiind nevoit să plece a întrerupt judecata Ecaterinei poruncind să fie întemniţată în continuare. În urma unei vedenii pe care o are împărăteasa Augusta, aceasta merge împreună cu Porfirie, mai marele paznicilor împărăteşti şi alţi două sute de ostaşi în temniţa Ecaterinei şi, ca urmare a unei discuţii, se vor converti toţi la credinţa creştină.

Astfel, s-a împlinit proorocia tinerei care i-a zis împăratului: „Mulţi din palatele tale vor crede în Hristos Dumnezeu”.

După întoarcerea împăratului, Ecaterina este supusă în continuare supliciilor, iar la sfatului lui Hursaden, ea va fi zdrobită de fiarele ascuţite a patru roţi prinse pe aceeaşi osie, în cele din urmă primind cununa muceniciei. De aceea, Sfânta Muceniţă Ecaterina este reprezentată în icoane ţinând în mână o roată. Împărăteasa a plâns văzând felul cum a pătimit Sfânta Ecaterina şi mărturisind pe Mântuitorul Hristos a fost şi ea martirizată. A doua zi, Porfirie şi cei două sute de soldaţi au fost şi ei ucişi deoarece au mărturisit credinţa în Domnul nostru Iisus Hristos.

Moaştele Sfintei Muceniţe Ecaterina au fost aflate la sfârşitul secolului al VIII-lea într-o mănăstire din Muntele Sinai zidită de Împărăteasa Elena, mama lui Constantin cel Mare.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost