„Povești rusești de Crăciun”/ Rugăciunea scrisă de Sf. Împărăteasă Alexandra în iarna anului 1917

În preajma Crăciunului din 1917, Împărăteasa Alexandra a scris o rugăciune pe care i-a înmânat-o lui Charles Sydney Gibbs, tutorele englez al copiilor, care mai târziu, mișcat de exemplul familiei regale din Rusia, s-a convertit la ortodoxie și s-a călugărit.

Sf. Împărăteasă Alexandra- împreună cu țarul Nicolae și cei cinci copii- a fost ucisă de bolșevici în 1918.

Scrisoare este prezentată în deschiderea volumului „Povești rusești de Crăciun”, o colecție impresionantă de povestiri aparținând atât marilor scriitori ruși, precum Dostoievski, Tolstoi, Cehov, cât și unor autori necunoscuți cititorilor din România, precum Vasilii Nikiforov- Volghin și Evghenii Poseleanin, uciși de comuniști. Cartea tocmai a apărut la la Editura Contra Mundum.

„Povestirile de Crăciun reprezintă aproape un gen literar în sine, care și-a câștigat o reputație pe măsură, mai ales începând cu secolul al XIX-lea. Scriitori deveniți azi clasici, de calibrul lui Hans Christian Andersen și, mai ales, Charles Dickens, au conferit acestui tip de povestire o formă epică inconfundabilă, adresându-se în același timp celor mari și copiilor. Fetița cu chibrituri sau Poveste de Crăciun au fascinat generații, iar în multe familii au dobândit un statut aproape ritualic. Este, de pildă, mai mult decât emoționantă relatarea lui Nicolae Steinhardt din „Jurnalul fericirii”: `Gust, ca de obicei, adâncul farmec al zilelor de Crăciun- dintotdeauna cele mai frumoase ale anului, din piatră și zgură să fii și nu se poate să nu te frângă- care trec cu bine. În ziua de douăzeci și patru citesc ca-n fiecare an Colindul de Crăciun al lui Dickens și nici de data acesta nu izbutesc să-mi țin ochii neumeziți de lacrimi.`

Nu a trebuit să treacă foarte multă vreme când tipul acesta de povești să fie adoptat să fie adoptat de scriitori ruși, în a doua parte a secolului al XIX-lea, uneori cu trimiteri mai mult decât explicite la modelele occidentale ”, aflăm de la editorul Ninel Ganea.

Rugăciune de Crăciun, de Sf. Împărăteasă Alexandra:

Mă rog

Ca Hristos, Domnul Crăciunului, să-ți cearnă binecuvântare ție,

Și Călăuză spre sfințenie în fiecare zi să-ți fie,

La greu Mângâietor, și Prieten la bucurie.

Mă rog

Ca fiecare nor către lumină să te-ndrume,

Iar El spre ceruri tot mai ‘nalte să te poarte,

Însuși Luceafăr fiind, în neagra noastră noapte.

Mă rog

Ca Hristos, la-L cărui Leagăn genunchii ți-ai plecat,

Cu Har Bogat să-ți umple sufletu-nsetat,

Ca tu tot mai deplin să urmezi Calea Sa, neîncetat.

Traducerea din engleză de Smaranda Comănescu.

„Povești rusești de Crăciun”, Editura Contra Mundum, București, 2022, pag.17.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost