Primul exercițiu de „blackout” din România se desfășoară la Mediaș. Ce trebuie să facem dacă rămânem fără curent şi gaze timp de trei zile

În perioada 18-21 noiembrie, la Mediaș, se va desfășura primul exercițiu de „blackout”, scenariul fiind acela că anumite zone din România ar rămâne trei zile fără gaze și energie electrică, anunță Antena3.

Potrivit sursei citate, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a explicat ce trebuie să facem dacă rămânem fără curent şi gaze timp de 72 de ore.

„O pană de curent majoră înseamnă că trebuie să existe un număr mare de ore în care oamenii nu au curent și nu au alte alternative. Adică nu pot să se urce mașină, să plece la țară unde au lemne şi petrol la lampă. În acel moment sunt o serie de măsuri care se pot lua. Aceste măsuri pleacă de la a putea să-ți faci o anumită temperatură în interiorul imobilului.

Această temperatură, în primul și în primul rând poți să o reconstruiești ținând seama de evitarea pierderilor de energie din apartament sau din casă, printr-o localizare într-un spațiu al casei care presupune în primul și în primul rând cât mai multe zone tampon cu aer care să izoleze față de exterior, care presupune construirea unui mic adăpost, gen cort, să spunem, niște pături care se pun peste o masă, care poate să fie căptușită din diverse materiale care să permită menținerea temperaturii și care, foarte important, trebuie să se găsească într-o zonă a casei care să-ți permită accesul ușor către bucătărie, către zona de alimentație și către bani”, spune Dumitru Chisăliță.

Pentru a face lumină în casă, spune Dumitru Chisăliță, e nevoie ca în permanență să avem la îndemână pentru situații neprevăzute, să spunem, în special baterii și lanterne, dar și alte sisteme, cum ar fi lămpașe, lumânări.

Bateriile şi lanternele sunt ideale, deoarece celelalte elemente pot să ducă la anumite accidente care pot să apară la un moment dat în interiorul imobilului și care nu sunt de dorit. În același timp, un element foarte important este că trei zile n-o să poți să trăiești în întuneric.

Asta presupune ca în zona în care, să spunem, te-ai izolat din punct de vedere termic pe timpul zilei, să faci lumină, astfel încât să poți să te bucuri de razele duminică naturale.

În ceea ce privește depozitarea alimentelor, Dumitru Chisăliță spune că hrana caldă este un element absolut necesar, dar neavând surse, trebuie să te gândești fie să ai la îndemână, fie să-ți construiești dintr-o cutie, de exemplu, de metal, o lampă cu spirt pe care s-o folosești pentru a-ți încălzi alimente de tip conserve, pentru a-ți face un ceai, pentru a-ți face o supă, să spunem, la plic.

Adică diverse alimente care se pot conserva și care pot să fie ușor preparat și la temperaturi nu foarte ridicate

De ce se face acest exercițiu de blackout în România?

„Nu, nu există informații și nici nu cred că va exista în iarna aceasta  vreun pericol pentru astfel de situație, dar în același timp poate să existe oricând niște situații la nivelul unui cartier sau unui sat.

O furtună puternică sau un vânt puternic care poate să te lase fără un stâlp. Nu înseamnă neapărat că trebuie să fie în toată țara, dar există astfel de situații și e bine ca oamenii să cunoască un minim de informații și să fie pregătiţi pentru orice situație”, a explicat  Dumitru Chisăliță.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost