Secretarul de stat american Antony J. Blinken, prezent la summitul NATO de la București. AUR solicită un calendar clar privind eliminarea vizelor SUA pentru cetățenii români

Secretarul de stat Antony J. Blinken se va afla în România, în perioada 28 – 30 noiembrie, pentru a participa la Reuniunea miniştrilor de externe ai NATO, a informat, pe Facebook, Ambasada SUA la Bucureşti.

Potrivit sursei citate, reuniunea de la Bucureşti se va concentra pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei, punerea în aplicare a noului concept strategic al NATO, securitatea energetică, protecţia infrastructurii critice şi eforturile NATO de a construi capacitatea şi de a consolida rezilienţa în Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina.

De asemenea, secretarul de stat Antony J. Blinken şi prim-ministrul român Nicolae Ciucă vor vizita expoziţia „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic”, un eseu fotografic, tematic, care explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice şi culturale dintre poporul român şi cel american.

Oficialul american va mai avea întrevederi separate cu preşedintele Klaus Iohannis, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ce se întâmplă cu vizele SUA pentru români?

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, să obțină un calendar clar privind eliminarea vizelor SUA pentru cetățenii români, în urma întrevederii cu secretarul de stat american Antony Blinken, programată să aibă loc marți.

„Acest subiect nu mai trebuie să fie tergiversat la nesfârșit. Avem un parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii de 25 de ani. România trebuie să fie tratată ca atare, iar românii să beneficieze de aceleași privilegii precum cetățenii celorlalte state care au parteneriat cu SUA.

România, Bulgaria și Cipru au rămas singurele state membre ale Uniunii Europene care încă nu sunt incluse în programul Visa Waiver. Nu trebuie să ne mai mulțumim cu șepci primite din partea președinților americani. Este cazul să primim garanții concrete că vizele pentru țara noastră vor fi ridicate”, se precizează în comunicatul transmis de AUR pe adresa redacției.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost