SUA/ Alegeri pentru Congres, la mijlocul mandatului prezidenţial. În toate cele 50 de state americane există candidați LGBT/ Trump: Dacă doriţi să puneţi capăt distrugerii ţării noastre, trebuie să votaţi pentru republicani

Marți, 8 noiembrie, în SUA sunt alegerile generale pentru Congres, care au loc la jumătatea mandatului de patru ani al unui preşedinte.

La acest scrutin, alegătorii îi vor desemna pe congresmenii din legislativul de la Washington şi din toate legislativele locale, precum şi guvernatorii din cele 50 de state.

Organizate la doi ani după alegerile prezidenţiale, aceste alegeri de la jumătatea mandatului, „midterms”, sunt transformate într-un referendum asupra „ocupantului” Casei Albe, notează agenția AFP, citată de Agepres.

Ce sunt chemaţi să aleagă americanii

Aşa cum se întâmplă la fiecare doi ani, toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor a SUA sunt puse în joc.

În Senat, care are 100 de membri aleşi, mandatele durează şase ani. Mai mult de o treime vor fi reînnoite pe 8 noiembrie: 35 de locuri. Noii aleşi îşi vor începe mandatul pe 3 ianuarie 2023. De asemenea, americanii vor alege o parte din guvernatori şi o serie întreagă de aleşi locali.

Premieră în SUA: Candidaţi LGBTQ în toate cele 50 de state americane

Pentru prima dată în istoria SUA, persoane lesbiene, gay, bi sau transgender candidează la alegerile de la jumătatea mandatului în toate cele 50 de state americane, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Aproximativ 90% dintre aceste candidaturi provin din tabăra democrată, precizează sursa citată.

Trump: Există o singură soluţie pentru a pune capăt acestei nebunii

Într-un discurs susținut luni, fostul președinte Donald Trump a descris în culori extrem de sumbre America sub administraţia Joe Biden: o ţară în care creşterea preţurilor „sugrumă gospodăriile”, unde „criminalitatea violentă este scăpată de sub control” şi în care extrema stângă „îndoctrineze copiii”

„Există o singură soluţie pentru a pune capăt acestei nebunii. Dacă doriţi să puneţi capăt distrugerii ţării noastre şi să salvaţi visul american trebuie să votaţi pentru republicani mâine”, a spus Donald Trump, adăugând că săptămâna viitoare va face un anunț foarte important, cel mai probabil referitor la o candidatură pentru Casa Albă.

Biden, apel la apărarea democraţiei

Pe de altă parte, preşedintele Joe Biden i-a îndemnat pe americani să apere democraţia și să voteze cu democrații.

„Acum este momentul să apăraţi democraţia. Ştim în mod visceral că democraţia noastră este în pericol”, a spus preşedintele Joe Biden, potrivit Agerpres.

Miza alegerilor

Republicanii cred că pot obţine majoritatea nu doar în Camera Reprezentanţilor, un scenariu clasic în aceste alegeri în mod tradiţional dificile pentru partidul de la Casa Albă, ci şi în Senat, unde Partidul Democrat are o majoritate fragilă.

În cazul unei victorii, conservatorii promit să verifice cu atenţie toate iniţiativele administraţiei Biden, inclusiv pe plan internaţional.

Mai mult, deşi numele lui Joe Biden nu apare pe buletinele de vot, mulţi americani văd aceste alegeri ca pe un referendum asupra preşedintelui. Aceste alegeri sunt şi un adevărat test pentru viitorul politic al lui Donald Trump, care s-a implicat intens în campanie, organizând mitinguri în toată ţara.

Pentru Joe Biden și Donald Trump, aceste alegeri reprezintă un moment decisiv pentru alegerile prezidenţiale din 2024.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost