Dan Puric: România trebuie să se unească cu Basarabia prin propria voință, nu la cheremul marilor puteri și la conjuncturi istorice care pot să fie dezastruoase pentru poporul român

România trebuie să se unească cu Basarabia prin propria ei voință, nu la cheremul marilor puteri, a declarat, joi, de 1 decembrie, maestrul Dan Puric.

Dan Puric a vorbit, la RomâniaTV, despre dorința de Unire cu Basarabia, pe care unii politicieni, precum liderul PSD, Marcel Ciolacu, și-au exprimat-o brusc cu ocazia Zilei Naționale,

„Nu sunt analist politic, dar îmi pun o întrebare la nivel de constiință românească. Totul este făcut puțin cam brusc și văd așa o explozie de efuziune. Acum vreo doi ani, în martie se împlinesc doi ani, a murit poate una dintre cele mai mari constiințe românești, poetul Nicolae Dabija. Basarabia a ținut doliu, la noi un cuvânt nu s-a spus în presă, în media. Asta a fost atitudinea României politice de atunci și nu cred în România politică de astăzi, cred în dreptul legitim al Basarabiei să se unească, pentru că Basarabia este pământ românesc.

Un popor nu valorează atât prin oamenii mari pe care ii dă, ci prin felul cum îi respectăm. Este posibil să fie o momeală. Văd oameni care cu foarte multă viclenie incită poporul român și brusc au apărut forme de patriotism care până acuma erau ascunse, pentru că pesemne în spate se lucrează la angajarea României în război. România nu trebuie să intre în război. România trebuie să se unească cu Basarabia fără razboi. În drepturile ei legitime, în drepturile ei suverane, calea de Unire nu este cea a războiului. Basarabia, dacă o cerem, face parte din drepturile imprescriptibile ale poporului român. Demonstrațiile acestea de efuziune nu ma încântă, din moment ce constanta a fost indiferență. Trebuie creată o conștiință a Unirii cu Basarabia. Basarabia este partea din România martirizată cel mai mult, este altarul țării noastre la care trebuie să ne rugăm”,a declarat Dan Puric.

Totodată, Dan Puric critică clasa politică care nu are sentimenentul de patriotism  și iubesc țara doar la ocazii speciale, precum Ziua Națională, și nu exprimă cu adevărat dorința poporului român.

România trebuie să se unească cu Basarabia prin propria ei voință, nu la cheremul marilor puteri și la conjuncturi istorice  care pot să fie dezastruoase pentru poporul român. Politicienii, vorba lui Eminescu, când greșesc pot să facă crime asupra poporului, cu consecințe mari în timp. Noi suntem acum într-o situație foarte sensibilă, foarte vulnerabilă. Nu avem o voce care să exprime demnitatea acestui popor, noi avem numai o clasă de oportuniști care se ghidează după semnele și regulile unor mari puteri. Suntem iar în calea răutăților și trebuie foarte multă inteligență politică să facem față, dar în același timp, cu foarte multă demnitatate, să ne cerem drepturile, dar total independent de jocurile lor politice și militare, a subliniat maestrul Dan Puric.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost