Al cui este clubul Sepsi Sfântu Gheorghe?

În premieră în România, un meci de fotbal a fost suspendat de arbitru la mijlocul primei reprize pentru scandările galeriei echipei oltene: „Afară, afară cu ungurii din țară!„. Este vorba de meciul de fotbal Sepsi – FCU Craiova, meci disputat pe terenul echipei din Sfântu Gheorghe.

Acum echipa olteană este în pericol de a pierde meciul la masa verde cu scorul de 3-0.

Câteva observații:

Meciul de fotbal s-a desfășurat pe terenul Sepsi. Asta înseamnă că organizatori au fost cei din Sfântul Gheorghe. Ce puteau face cei din delegația echipei oltene în afară de ce au făcut deja, și anume să le spună celor din galerie să nu mai scandeze acel slogan? Nu e prima oară când a fost scandat acel slogan și nu doar galeria celor din Craiova l-au scandat de-a lungul anilor. Deci ce s-a întâmplat la meciul de fotbal era previzibil. Organizatorii, adică clubul Sepsi din Sfântu Gheorghe știau ce se va întâmpla. În aceste condiții, ar fi trebuit să fie pregătiți, inclusiv să aibă un plan de evacuare a celor recalcitranți. Vedeți în imaginea de mai sus că e vorba de aproximativ 40-50 de suporteri, nu vorbim de mii. E clar că nu au avut, așa că s-a ajuns la suspendarea meciului.

Mie mi se pare normal ca cei sancționați să fie cei ce s-au ocupat cu organizarea partidei de fotbal, adică cei de la Sepsi Sfântu Gheorghe.

Dar să vorbim un pic și despre organizatori.

Sfântu Gheorghe e un orășel amărât, sărac, cu vreo 50.000 de locuitori, dar au echipă în prima divizie. În același timp Timișoara, Brașovul, Iașiul etc., orașe mult mai mari, cu mult mai multă putere financiară, nu au. Cum de o echipă care în 2014 promova în Divizia C, reușea să promoveze în 2017 în Divizia A? Și nu doar că a promovat, dar de atunci este o prezență constantă în prima divizie, ajungând să joace chiar și în cupele europene.

Explicația este simplă. Clubul din Sfântu Gheorghe e sponsorizat de guvernul Ungariei! Iată ce scriau cei de la Gazeta Sporturilor în 2019 sub titlul: „Ungaria dublează finanțarea pentru Sepsi Sfântu Gheorghe, după ce s-a calificat în play-off!„:

Ungaria se implică la Sepsi Sfântu Gheorghe. Aceasta e recompensa pe care Sepsi o va încasa din partea Guvernului de la Budapesta pentru că a atins obiectivul: calificarea în play-off.

Sepsi a dat un adevărat tun financiar după ultima etapă disputată în Liga 1.

Și-a asigurat matematic accesul în play-off, iar performanța va fi răsplătită inclusiv de la Budapesta.

În baza protocolului de finanțare pe care Guvernul Orban îl are cu gruparea din Sf. Gheorghe, există o clauză specială care prevede că dacă echipa antrenată de Eugen Neagoe obține accesul în play-off, atunci Sepsi va primi de două ori mai mulți bani de la autoritățile maghiare.

De la 3,2 milioane de euro la 6,5 milioane în următorii 2-3 ani!

Acesta va fi saltul impresionant de infuzie de capital pe care gruparea patronată de Laszlo Dioszegi îl va realiza.

De atunci lucrurile au evoluat. În 2021 clubul din Sfântu Gheorghe și-a construit un stadion nou, ultramodern. Nimic rău în asta. Doar că factura în valoare de 25 milioane de euro a fost plătită integral de, ați ghicit, guvernul Ungariei!

Iată ce scriau în 2021 cei de la Digi Sport sub titlul „Cum arată acum arena ultramodernă a lui Sepsi și cum au obținut covăsnenii finanțarea de la Guvernul Ungariei„:

Sepsi Sfântu Gheorghe va evolua, din sezonul următor, pe un stadion nou, ultramodern, cu o capacitate de 8.400 locuri.

Laszlo Dioszegi, patronul covăsnenilor, a explicat pentru Digi Sport cum a reușit clubul său să beneficieze de o finanțarea integrală de la Guvernul Ungariei pentru noul stadion. Costul total al arenei se ridică la 25 de milioane de euro.

Nu cred că e o exagerare dacă spunem că Sepsi Sfântu Gheorghe nu e clubul celor din Sfântu Gheorghe, ci al Ungariei.

În condițiile acestea parcă altcumva sună scandarea celor din galeria echipei oltene.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost