Câteva lucruri ignorate de parlamentarii europeni care au votat interzicerea comercializării vehiculelor noi alimentate cu benzină sau motorină începând din 2035

Marți, 14 februarie 2023, Parlamentul European a votat un nou regulament european prin care comercializarea vehiculelor noi echipate cu motoare pe bază de benzină sau motorină va fi interzisă în Uniunea Euopeană începând cu anul 2035. Adică peste doar 12 ani.

Eu mă întreb dacă parlamentarii care au votat în favoarea acestui regulament gândesc. Apoi am văzut cine a votat pentru și m-am lămurit. Au votat în favoarea acestui regulament stânga, verzii și progresiștii. În primul rând, într-o economie concurențială, așa cum se vrea cea din UE, o tehnologie superioară se impune natural, fără intervenția politcienilor. În cazul nostru e vorba de mașinile electrice.

Personal sunt pentru o planetă curată, pentru aer curat, pentru reducerea poluării. E clar că e bine pentru toată lumea. Dar oare cât de ecologice sunt mașinile electrice? Să vedem.

Cea mai importantă componentă a unei mașini electrice este bateria reîncărcabilă cu litiu-ion. Bateriile nu cresc în pom, ci sunt produse folosind minerale, cum ar fi cobaltul, grafitul, litiul și manganul. În prezent aceste minerale sunt extrase, în cea mai mare măsura, în mine din țările sărace. Cel mai cunoscut exemplu este Congo, țară în care se extrage 68% din producția globală de cobalt. Condițiile de muncă în minele de cobalt din Congo sunt înfiorătoare, se lucrează fără nici un fel de protecție, zeci de mii de copii fiind exploatați la sânge, natura este distrusă, pădurile sunt defrișate, iar apele sunt contaminate.

Dar să zicem că progresiștilor de la Bruxelles nu le pasă de asta, Congo e departe, iar Belgia e obișnuită cu exploatarea africanilor. Doar se știe că în perioada 1908-1960 Congo a fost colonie belgiană exploatată la sânge, regele Leopold al II-lea s-a declarat chiar stăpânul Congo-ului, sub domnia sa fiind omorâți aproximativ 10 milioane de africani.

Să vedem de câte asemenea minerale e nevoie. Pentru a ne face o idee despre amploarea exploatării materiilor prime implicate în înlocuirea mașinilor pe benzină și diesel din lume cu vehicule electrice, putem lua exemplul Regatului Unit. Profesorul Michael Kelly de la universitatea din Cambridge a calculat că pentru înlocuirea întregii flote de vehicule din Regatul Unit cu vehicule electrice, presupunând că acestea folosesc cele mai eficiente  baterii, ar fi nevoie de următoarele materiale: aproximativ de două ori producția globală anuală de cobalt, trei sferturi din producția mondială de carbonat de litiu, aproape întreaga producție mondială de neodim și mai mult de jumătate din producția mondială de cupru din 2018. (Forbes)

Extrapolând la nivelul Europei sau al lumii vedem că e practic imposibil să înlocuim vehiculele alimentate cu benzină/motorină cu vehicule electrice.

Dar să zicem că vom asista la o minune și peste 12 ani va fi plină Europa de mașini electrice. Cum rezolvăm problema reîncărcării bateriilor?

Cele mai bune mașini electrice din prezent au o autonomie de aproximativ 500 km. Asta în condiții ideale. Odată descărcată, o asemenea baterie are nevoie de zeci de minute la o stație de încărcare performantă pentru a fi reîncărcată la 80% din capacitate. Care stații cam lipsesc. Și nu doar în România, ci și în țările occidentale. Unei mașini pe bază de benzină îi faci plinul în câteva minute. Asta înseamnă că numărul noilor stații de alimentare pentru mașinile electrice va trebui să fie de cel puțin zece ori mai mare decât al stațiilor de alimentare actuale. Care stații vor trebui alimentate cu energie electrică.

Producția de electricitate va trebui să crească exponențial pentru a face față la cerere. În prezent, peste 60% din energia produsă la nivel mondial are ca sursă cărbunele, gazul și petrolul. (sursa) Adică tot produse poluante. Doar că vom muta sursa poluării de la țevile de eșapament ale mașinilor la centralele electrice.

Chestii la care stânga progresist-ecologistă nu s-a gândit.

Dragoș Doran

About Dragoș Doran

Alături de Dreapta creștină și de Rost încă de la începuturi. Autodidact în ale scrisului.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Câteva lucruri ignorate de parlamentarii europeni care au votat interzicerea comercializării vehiculelor noi alimentate cu benzină sau motorină începând din 2035”

  1. E revoltator sa vad publicatia Rost Online repetand minciunile neo-bolsevicului Adam Hochschild fata de onorabilul rege Leopold al II-lea. Asta-i modul prin care este creat un asa-zis „genocid”, cel mai nou fiind „atrocitatile” clericilor catolici din Canada comise fata de bastinasi.

Comentariile sunt închise.