Delegație parlamentară condusă de senatorul Claudiu Târziu în vizită de monitorizare a drepturilor românilor și românofonilor din Bulgaria.VIZITĂ LA RUDARII VORBITORI DE LIMBĂ ROMÂNĂ DIN BULGARIA!

Delegația parlamentără din România condusă de președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, senatorul Claudiu Târziu, și compusă din vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților, deputatul Boris Volosatîi, senatorii Marius Humelnicu și Gheorghiță Mândruță și consilierii parlamentari Vlad Cubreacov și Eugen Popescu, a avut la Ruse o întâlnire de lucru cu reprezentanții rudarilor vorbitori de limbă română din regiunile Târnovo, Razgrad, Ruse și Varna, transmite Romanian Global News.

Conform declarațiilor reprezentanților lor, rudarii vorbitori de limbă română din Bulgaria sunt peste 600.000 de persoane și reprezintă o minoritate cultural-lingvistică silențioasă, existența lor nefiind recunoscută oficial de către statul bulgar.

În cadrul discuțiilor cu delegația parlamentară din România, rudarii românofoni au cerut implicarea imediată a statului român pentru ca în cadrul numeroaselor localități din Bulgaria în care locuiesc să li se acorde dreptul la școală în limba română, să fie ajutați să construiască biserici, acolo unde nu sunt, iar în ele să fie oficiat serviciul religios în limba română, să fie ajutați să-și păstreze tradițiile populare pe care le au de la moși și strămoși. De asemenea ei au reclamat presiunile care se fac asupra lor pentru a se declara țigani/rromi și stigmatul care se aruncă asupra lor în cadrul societății bulgare. În cadrul numeroasei comunități de rudari sunt medici, profesori, preoți sau pastori, dar și alte meserii care îi ajută să trăiască și să se dezvolte.

Ei au susținut că pe lângă sprijinul politic și diplomatic al statului român, solicită și implicarea României în ajutorul direct prin construcția de grădinițe, școli și biserici în care limba să fie limba lor maternă, limba română.

Potrivit Legii 299 cu privire la sprijinul acordat românilor de pretutindeni, ei aparțin filonului cultural și lingvistic românesc și sunt îndreptățiți să primească, la cerere, susținerea statului înrudit România.

În cadrul discuțiilor s-a căzut de acord că statul român nu trebuie să-i abandoneze, iar în perspectivă ei să fie recunoscuți ca rudari vorbitori de limbă română, inclusiv de către autoritățile bulgare.

La sfârșitul întâlnirii senatorul Claudiu Târziu le-a înmânat reprezentanților rudarilor românofoni din Bulgaria câte o diplomă de merit pentru păstrare limbii române și a tradițiilor populare. O parte a unui grup folcloric al rudarilor românofoni din Bulgaria au prezentat un scurt program folcloric în limba română demonstrând păstrarea vie a cântecului popular românesc în cadrul comunității.

Delegația parlamentară de la București le-a oferit participanților cărți în limba română dăruite de Patriarhia Română.

În marja vizitei la Ruse delegația parlamentară din România a discutat cu doamna Desislava Atanasova, prorector a Universității din Ruse, responsabilă de relațiile internaționale, despre acțiunile care trebuie întreprinse pentru a fi extinsă colaborarea cu universitățile din România, dar și alte aspecte importante pentru mediul universitar din cele două state vecine. Vizita va continua la Sofia și Vidin.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost