Pașaport digital pentru haine? Consilierul de stat László Borbély: Sectorul textilelor, unul dintre cei mai mari poluatori. Doar un tricou ne costă peste 2000 de litri de apă

După cărbuni, mașini, și vaci, acum hainele au intrat în țintele de mediu, iar autoritățile susțin că sectorul textilelor este printre marii poluatori din România.

La prima vedere, aceasta este o veste bună, căci ar înseamna că încă mai există industrie textilă în România. Dar să vedem care sunt îngrijorările autorităților cu atribuții în „dezvoltare durabilă”.

Prezent zilele trecute la conferința „Analiza acțiunilor și oportunităților în industria de textile și a modei sustenabile din perspectiva Strategiei naționale pentru  economia circulară”, consilierul de stat László Borbély a declarat că industria textitelor trebuie reașezată pe baze sustenabile.

„Sectorul textilelor este unul în creștere, dar, din cauza fenomenului fast-fashion, a ajuns unul dintre cei mai mari poluatori. Spre exemplu, emisiile de carbon ale acestei industrii au o pondere dublă decât a zborurilor aeriene internaționale și a transportului maritim la un loc. Consumul de resurse naturale este de asemenea intens: doar un tricou ne costă peste 2000 de litri de apă. Preocuparea în creștere pentru produse sustenabile reprezintă o oportunitate pentru creșterea sectorului economic al textilelor, dar trebuie să îl reașezăm pe baze sustenabile. De aceea, textilele reprezintă unul dintre cele 7 sectoare prioritare ale Strategiei naționale și Planului de acțiuni privind economia circulară, coordonate de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. Vom menține în continuare un parteneriat solid cu reprezentanții acestui sector astfel încât să contribuim la fundamentarea unor decizii cu impact pozitiv”, a declarat consilierul de stat László Borbély.

Ce urmează:

Conferința a avut loc în contextul promovării „Strategiei naționale privind economia circulară” și a Planului de acțiuni aferent, documente care urmează să fie adoptate prin Hotărâre de Guvern. Printre soluțiile propuse se numără:

  • Introducerea pașaportului digital al produsului, pentru trasabilitatea produselor, conținând informații privind conținutul și tipul de materiale reciclate, consumul de apă și de energie;
  • Stimularea producătorilor pentru asigurarea unui circuit închis pentru produsele lor și sprijinirea consumatorilor pentru repararea și reutilizarea produselor;
  • Crearea unui sistem național de colectare, sortare și valorificare a textilelor și îmbrăcămintei uzate;
  • Introducerea cerințelor legale privind proiectarea ecologică în ceea ce privește produsele textile și de îmbrăcăminte, pentru a crește durabilitatea, reparabilitatea și reciclabilitatea.

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, împreună cu Asociația Profesională Transylvania Textile & Fashion Cluster, a organizat conferința „Analiza acțiunilor și oportunităților în industria de textile și a modei sustenabile din perspectiva Strategiei naționale pentru  economia circulară”.

În partea a doua a evenimentului a avut loc și o paradă de modă sustenabilă în cadrul căreia au fost prezentate haine create prin respectarea principiilor dezvoltării durabile.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Pașaport digital pentru haine? Consilierul de stat László Borbély: Sectorul textilelor, unul dintre cei mai mari poluatori. Doar un tricou ne costă peste 2000 de litri de apă”

Comentariile sunt închise.