Primarul municipiului Sfântu Gheorghe vrea AUTONOMIA Ținutului Secuiesc, după modelul anunțat de președintele Macron pentru Corsica

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a salutat anunțul președintelui Emmanuel Macron privind intenția de „a acorda o autonomie insulei Corsica” și a declarat că dorește acest lucru și pentru Ținutul Secuiesc.

„Corsica devine autonomă! Acesta este un moment istoric în Franța și o piatră de hotar pentru minoritățile naționale din Europa! Într-o Franță care s-a opus până acum în mod rigid oricărei forme de autonomie, președintele Republicii Franceze a anunțat intenția statului francez de a stabili autonomia Corsicii în termen de șase luni. Această autonomie înseamnă că statul francez, în cuvintele lui Macron, „recunoaște specificitatea comunității corsicane, din punct de vedere istoric, lingvistic și cultural” și că acest lucru va fi înscris în Constituția franceză.

Este exact ceea ce ne dorim noi, secuii. Vrem ca o clauză similară să fie inclusă în Constituția României și ca statul român însuși să stabilească autonomia Ținutului Secuiesc într-un mod similar. Vedem cum Europa se schimbă sub ochii noștri și consider că este un semn că și ultimul mare stat național a cedat și a recunoscut nevoile de autonomie ale comunităților naționale”, a scris, joi, pe Facebook, Antal Árpád, primarul municipiului Sfântu Gheorghe.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus joi „să se facă un nou pas” prin „introducerea Corsicii” în Constituţia franceză şi acordarea unei autonomii „a insulei care să nu mai fie nici împotriva statului şi nici fără stat”, relatează agenția AFP, citată de News.ro.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Primarul municipiului Sfântu Gheorghe vrea AUTONOMIA Ținutului Secuiesc, după modelul anunțat de președintele Macron pentru Corsica”

Comentariile sunt închise.