Claudiu Târziu, reacție la declarația falsă a lui Ciolacu despre limba română din Ucraina: Nu este o simplă minciună, ci o TICĂLOȘIE, pentru că acoperă o realitate dureroasă. O denunț și o CONDAMN ca atare

Declarația premierului Marcel Ciolacu potrivit căreia guvernul de la Kiev ar fi decis „că limba română este limba oficială pentru etnicii românii” nu este doar o minciună, ci o ticăloșie, pentru că ea acoperă o realitate dureroasă, a declarat, joi, președintele CNC AUR, senatorul Claudiu Târziu.

Potrivit acestuia, realitatea este că în Ucraina este recunoascută o singură limbă oficială, anume ucraineana, iar drepturile etnicilor români nu sunt respectate.

„(…) În fapt, în Ucraina este recunoscută o singură limbă oficială: ucraineana. Iar etnicii români din teritoriile românești care azi se află între granițele statului ucrainean sînt împărțiți, în mod abuziv și fals, de către autorități în români și moldoveni, pentru a se ascunde faptul că acolo trăiesc vreo 500 de mii de frați ai noștri.

Românii din Ucraina aproape că nu au dreptul la învățarea limbii materne (școli puține, cu predarea limbii române ca limbă străină etc), nu au presă în limba română finanțată de stat, nu au programe culturale, pentru prezervarea propriei identități, finanțate de stat, nu au reprezentare politică la nivel central, nu au nimic din ce au ucrainienii trăitori în România.

În aceste condiții, declarația de ieri a lui Marcel Ciolacu nu este doar o simplă minciună, ci ea acoperă o realitate dureroasă, ceea ce o transformă într-o ticăloșie. O denunț și o condamn ca atare”, a transmis, pe Facebook, președintele CNC AUR, senatorul Claudiu Târziu.

Reamintim că, miercuri, 18 octombrie, a avut loc o ședință comună a Guvernelor României și Ucrainei, la finalul căreia a fost adoptată o declarație cu 25 de puncte, din care doar două referitoare la drepturile minorității române din Ucraina și nici acelea în forma anunțată de premierul Marcel Ciolacu.

Concret, la sfârșitul ședinței, premierul Ciolacu a anunțat „că Guvernul de la Kiev a decis că pe teritoriul Ucrainei limba oficială este limba română”. În plus, Ciolacu a îngăimat ceva și despre respectarea drepturilor românilor care trăiesc în Ucraina.

Realitatea este că, potrivit declarației comune, Guvernul Ucrainei doar „a luat în considerare că limba de stat a Republicii Moldova este limba română”, în timp ce partea română a salutat decizia Guvernului Ucrainei de a soluționa urgent problema artificială a diferențierii dintre limba română și „limba moldovenească”, după cum a relatat RostOnline.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost