Drepturile NAȚIONALE sub asediu! Se pregătește reforma fundamentală a tratatelor UE. În ce domenii statele membre nu vor mai avea drept de veto

Europarlamentarii din Comisia pentru Afaceri Constituționale (AFCO) au aprobat, miercuri, 25 octombrie, un raport privind reforma fundamentală a tratatelor UE, o propunere care ar elimina o serie de drepturi de veto naționale și ar face organul executiv al blocului, Comisia Europeană, mai deschis politic, notează Euractiv.

Raportul comisiei parlamentare, aprobat cu 19 voturi pentru, șase împotrivă și o abținere, va constitui contribuția Parlamentului la o Convenție pentru revizuirea tratatelor UE.

Competențe UE vs drepturi naționale

Europarlamentarii propun ca mediul și biodiversitatea să intre exclusiv în competența Uniunii, în timp ce sănătatea publică, protecția civilă, industria și educația ar trebui, potrivit acestora, să fie o competență partajată între UE și statele membre.

Competențele UE în afaceri externe, securitate externă și apărare, precum și infrastructura transfrontalieră, printre altele, ar fi, de asemenea, extinse considerabil.

În ceea ce privește energia, UE ar fi responsabilă de negocierea acordurilor privind schimbările climatice în numele Uniunii.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost