Împrumuturile Guvernului, povară pentru generațiile viitoare. Plătim 8 MILIARDE de euro doar DOBÂNZILE la datoria publică

Guvernul României s-a împrumut deja mai mult decât estima că o va face până la sfârșitul anului, suma depășind 164 de miliarde de lei, context în care este foarte probabil ca plata dobânzilor aferente datoriei publice să urce la aproximativ 40 miliarde de lei, în 2023.

La începutul lunii octombrie a.c, împrumurile luate de Guvernul României depășeau suma de 164 de miliarde de lei. Doar în luna septembrie, statul a împrumutat 25 de miliarde de lei.

Povara acestor împrumuturi este enormă, inclusiv pentru generațiile viitoare.

Potrivit unei analize prezentate de Curs de guvernare, după primele șase luni din acest an, datoria publică urcase deja la 726 miliarde lei și dacă se continuă în același ritm se va ajunge cel mai probabil ca plata dobânzilor aferente datoriei publice să urce la aproximativ 40 miliarde de lei în 2023.

Din 2015 până în 2022, în opt ani, doar dobânda la creditele statului a însumat 117 miliarde lei, în creștere an de an. Sunt bani care nu ajung în investiții, și pentru care trebuie alte împrumuturi rostogolite.

*estimare Curs de Guvernare

Deocamdată efectul real al creșterii dobânzilor pe care statul le plătește se vede deocamdată mai puțin în execuția bugetară. Aceasta, pentru că se plătesc acum dobânzi pentru împrumuturile mai ieftine contractate în trecut, notează sursa citată.

Dar împrumuturile ajunse la scadență trebuie rostogolite, iar rata dobânzii de azi este mult mai mare. Astfel că pe termen scurt și mediu, dobânzile plătite de stat nu pot decât să crească.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Împrumuturile Guvernului, povară pentru generațiile viitoare. Plătim 8 MILIARDE de euro doar DOBÂNZILE la datoria publică”

  1. Cine raspunde , ” NIMENI ” , acesta este statul ” asa zis functional democratic ” de 30 de ani, ” Dictatatorul Comunist ” in 89 , a platit DATORIA EXETERNA A ROMANIEI , datorie de 50 de ani dupa razboiul mondial SI SITUATIA ” NATIONALA , EXTERNA DE ATUNCI ” CU ” COMUNISMUL MONDIAL ” , realizand si ” O INTRA-STRUCTURA ” ECONOMICA , POLITICA , SOCIALA PRIVIND ADEVARATA INDEPENDENTA A ROMANIEI .ASTIA IN 30 DE ANI DE ” ASA ZISA DEMOCRATIE ” in folosul intereserului ” de BAN PROPRIU DE GRUP POLITIC AFLAT DE MOMENT LA CONDUCERE NATIONALA ” cu MARII AFACERISTI DE ” CARTON ” AI ROMANIEI ASTA AU REALIZAT. DAR SUNT FERICITII si SIGURI ” CA NU PLATESC EI ” , fiindca ” NU VA AVEA CINE VREODATA SA II TRAGA LA RASPUNDERE ” pentru ” Distrugerea pas cu pas a acestui POPOR ” Din contra ” CIRCUL POLITIC CONTINUA ” FIINDCA NIMENI NU RASPUNDE SI NU VA RASPUNDE LEGAL VREODATA „

Comentariile sunt închise.