Moaştele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu au ajuns la Alba Iulia, de sărbătoarea Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni (FOTO)

Racla cu moaștele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu a ajuns la Alba Iulia, vineri, 20 octombrie, în ajunul sărbătorii Sfinților Mărturisitori Ardeleni.

Procesiunea de primire a sfintelor moaște ale Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu a avut loc la Catedrala Reîntregirii din orașul Marii Uniri, a informat Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei.

ÎPS Arhiepiscop Irineu, dimpreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi, a întâmpinat delegația care a însoțit racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, în prezența unui număr mare de credincioși din Alba Iulia și împrejurimi.

 

Ulterior, ÎPS Irineu a rostit un cuvânt de învățătură în care a reliefat importanța celebrării solemne a Sfinților Mărturisitori Ardeleni, care, în vremuri de restriște, au apărat cu prețul vieții Biserica strămoșească din Transilvania și ființa neamului românesc, notează sursa citată.

Sâmbătă, 21 octombrie, în ziua prăznuirii Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie, a Sfântului Mucenic Oprea și a Sfinților Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, ÎPS Irineu a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, la Catedrala Reîntregirii.

„În secolul al XVIII-lea, când stăpânirea habsburgică îi persecuta pe românii din Transilvania, s-au ridicat din mijlocul lor apărători ai Ortodoxiei străbune. Între aceştia au fost Sfinţii Visarion, Sofronie şi Oprea, care au luptat şi au suferit mult pentru păstrarea nealterată a Legii româneşti. Cinstirea acestor eroi ai credinţei dreptmăritoare ne îndeamnă să fim astăzi martori curajoşi ai Evangheliei mântuirii. Pentru a reuşi, este necesar să perseverăm în rugăciune, să ne antrenăm în virtute şi să-L urmăm în toate pe Iisus Hristos, Eroul divin de pe Golgota”, a spus ÎPS Irineu.

Racla cu sfintele moaște va rămâne spre închinare până luni dimineața (23 octombrie), când delegația din Arhiepiscopia Bucureștilor se va întoarce în parohia „Sfântul Gheorghe Nou” din Capitală.

Potrivit sursei citate, Sfinții Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și Sfântul Mucenic Oprea, recunoscuți ca fiind vajnici și neînfricați apărători ai dreptei credințe în secolul al XVIII-lea, au fost canonizați în urmă cu 68 de ani, la data de 21 octombrie 1955. Ceremonia solemnă a avut loc la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, în prezența a mii de credincioși, Dumnezeiasca Liturghie și rânduiala canonizării fiind oficiate de către un impresionant sobor de arhierei, preoți și diaconi, în fruntea căruia s-a aflat Mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului.

În prezența a numeroase autorități ale statului, Mitropolitul Vasile a dat citire Tomosului Sinodal prin care se făcea cunoscută în mod oficial canonizarea Sfinților Mărturisitori Transilvăneni. Astfel, de atunci și până în zilele noastre, data de 21 octombrie reprezintă pentru credincioșii de pe plaiurile Albei, și nu numai, un prilej de aleasă bucurie duhovnicească, odată cu cinstirea solemnă a celor care, în vremuri de restriște, s-au jertfit pentru dreapta credință a românilor din Ardeal.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost