Moment ISTORIC! Peste 360.000 de credincioși au participat la pelerinajul la Sf. Cuvioasă Parascheva de la Iași

Peste 360.000 de credincioși au mers în pelerinaj la Sf. Cuvioasă Parascheva de la Iași și au participat la manifestațiile organizate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, timp de 10 zile.

Potrivit estimărilor oficiale, anul acesta s-a înregistrat un număr record de participanți, comparativ cu anii anteriori.

Luni, 16 octombrie, începând cu ora 6.00, moaștele Ocrotitoarei Moldovei au fost purtate în procesiune și așezate în baldachinul din Catedrala Mitropolitană, notează Doxologia.

Potrivit sursei citate, pelerinii prezenți i-au însoțit pe cei peste 40 de clerici veniți să o poarte pe Sfânta Parascheva pe umeri și să o așeze, după tradiționala procesiune săvârșită în sunet de clopot și toacă, în Catedrala Mitropolitană.

Soborul de preoți și diaconi a fost condus în acest an de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

„Aceasta este Taina creștinătății, aceasta este Taina ortodoxiei”

„Iubiți credincioși, nu avem cuvinte să-i mulțumim lui Dumnezeu cel în Treime lăudat, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, că a fost cu noi în aceste zile, ne-a întărit voința, ne-a încălzit inima, ne-a luminat mintea, a dat putere picioarelor noastre, și s-a împlinit hramul cel mare a Sfintei Catedrale, sărbătoare închinată Sfintei Maicii noastre Cuvioase Parascheva.

Au fost alaiuri întregi de preoți, călugări, călugărițe, tineri și oameni în vârstă, oameni mari după logica acestei lumi și oameni obișnuiți, dar toți mari după judecata cea de nepătruns a lui Dumnezeu, oprindu-se pentru o clipă, după multe ore de așteptare, în fața sfintelor moaște ale Sfintei Parascheva și ale Sfântului Andrei Criteanul.

De ce au venit oamenii să se închine? Au venit fiecare cu durerea și bucuria lor, cu gândurile împlinite, cele curate, dar și cu sfâșieri lăuntrice de tot felul. Au venit să dăruiască viața lor lui Dumnezeu, așa cum încercăm să împlinim această lucrare duminică, mergând la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în bisericile din parohiile sau mănăstirile noastre, în aceeași modalitate, credincioșii au adus viața lor lui Dumnezeu. Viaţa lor cu bunele şi mai puţin bunele ei adâncimi.

Totul este dat lui Dumnezeu şi Dumnezeu ne dăruieşte în schimb viaţa Lui. Ce schimb de daruri minunat! Oferim viaţa noastră şi primim viaţa Lui. Dăm cele ale noastre și primim cele ale Lui, mai mult decât atât, Dumnezeu nu așteaptă de la noi cele ale noastre, ci ne așteaptă pe noi. Noi îi suntem datori nu cu ale noastre, ci cu noi înșine, El oferindu-ne nu doar cele ale Lui, ci pe El Însuși, dăruindu-se prin dragoste fără limită pentru mântuirea noastră.

De fapt aceasta este Taina creștinătății, aceasta este Taina ortodoxiei: Dumnezeu S-a făcut om pentru ca omul să devină Dumnezeu.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru tot și pentru toate, pentru aceste zile frumoase și iată pentru ploaia care începe să mângâie pământul. Îi mulțumim pentru că a sensibilizat inimile atâtor oameni să se îndrepte spre Iași în zilele acestea și nădăjduim că Iașul a fost o gazdă primitoare”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

De acum, credincioșii care vor dori să se închine la racla cu sfintele moaște vor fi întâmpinați de voluntarii Sfintei Parascheva și redirecționați către noul culoar, rânduit deja în jurul Catedralei.

Moaștele Sfântului Andrei Criteanul au plecat la București, urmând ca de acolo să se întoarcă la Arkalochori – Creta.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost