Chișinău/ Partidul condus de Maia Sandu nu a câștigat niciun mandat de primar în cele 11 municipii în care au avut loc alegeri

Partidul de guvernământ din Republica Moldova, Acţiune şi Solidaritate, condus Maia Sandu, nu a câştigat niciun mandat de primar în cele 11 municipii ale ţării în care au avut loc alegeri locale, dar s-a clasat pe locul întâi în ţară, câştigând 225 de mandate, anunță Radio Chișinău.

În cadrul turului doi de scrutin al alegerilor locale generale, care s-a desfășurat duminică, 19 noiembrie, în 273 de localități, Partidul Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare, a câștigat cele mai multe funcții de primar – în 66 de sate și orașe. Printre acestea și orașele Nisporeni și Călărași. Candidații PAS, însă, nu a câștigat funcțiile de primar în niciun municipiu. Astfel, în total, în cadrul alegerilor locale generale din 2023, Partidul Acțiune și Solidaritate conduce conform numărului de primării în 291-a de localități, sau cu 32,5%.

PAS este urmat de PSRM, care a câștigat la alegerile de duminică încă 41-a de funcții de primar, inclusiv la Florești, Șoldănești și Basarabeasca. Astfel, socialiștii au în total 144 de primării, raportat în procente – 16 la sută.

În turul doi de scrutin, în 32 de localități au fot aleși primari care au candidat independent. În total, la alegerile din acest an, au fost aleși 116 candidații independenți.

În 30 de localități, funcția de primar a fost câștigată în turul doi de scrutin de Partidul Social Democrat European, care se află pe locul trei, cu 103 primari aleși, sau cu 11,5%.

PDCM a câștigat încă 22 de mandate de primar în turul doi de scrutin, iar în total deține 48 de primării, ceea ce constituie 5,3%.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost