Claudiu Târziu solicită Guvernului să anuleze măsura care interzice vânzarea porcilor din gospodăriile țărănești/ „O TICĂLOȘIE FĂRĂ MARGINI!”

Claudiu Târziu, președintele CNC AUR, a solicitat public Guvernului să anuleze măsura privind interzicea comercializării porcilor crescuți în gospodăriile țărănești.

Solicitarea a fost făcută în contextul în care, conform noilor reguli privind creșterea porcilor, comercializarea porcilor crescuți în gospodăria țărănească este interzisă, după cum a relatat RostOnline.

„Să interzici țăranilor să-și vândă porcii din gospodării este o ticăloșie fără margini. Cer Guvernului să renunțe de îndată la această măsură”, a transmis, luni, senatorul Claudiu Târziu.

Noile norme privind creșterea porcilor stabilesc au fost publicate în Monitorul Oficial și au intrat deja în vigoare. Potrivit acestora, regulile privind creșterea și comercializarea porcilor diferă în funcție de tipul de exploatație, dacă este sau nu comercială.

În exploatația noncomercială, cum este gospodăria țărănească, porcii sunt crescuţi pentru îngrăşare şi sacrificare doar pentru consum familial.

Comercializarea porcinelor şi a produselor provenite de la acestea este interzisă!

Chiar și așa, fără posibilitatea de a mai vinde porcul crescut în gospodărie, țăranul are de respectat o serie de reguli.

Iată condiţiile şi cerinţe de biosecuritate pentru exploatație:

Condiţii:

porcinele deţinute trebuie să fie identificate individual, înregistrate în Baza naţională de date;

exploataţia trebuie să fie supusă controlului sanitar-veterinar;

porcinele trebuie să fie înregistrate în registrul agricol deţinut de unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială se află exploataţia;

comercializarea porcinelor şi a produselor provenite de la acestea este interzisă.

Cerinţe de biosecuritate:

porcinele trebuie să fie cazate în adăposturi împrejmuite, astfel încât să se evite orice contact al porcinelor deţinute cu alte porcine din alte exploataţii sau cu animale sălbatice;

adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încât să se poată efectua uşor curăţenia şi dezinfecţia;

trebuie să se asigure condiţii pentru spălarea şi dezinfectarea mâinilor şi a încălţămintei la intrarea şi la ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele;

trebuie schimbată încălţămintea la intrarea şi la ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele;

trebuie folosită o tăviţă cu dezinfectant pentru dezinfecţia încălţămintei la intrarea în adăpostul de porcine;

trebuie limitat accesul vizitatorilor în spaţiile în care sunt ţinute porcinele;

trebuie interzis accesul în spaţiile cu porcine pentru minimum 48 de ore al persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic;

trebuie să se asigure împrejmuirea şi protecţia spaţiilor în care sunt ţinute furajele şi aşternutul acestora;

porcinele trebuie să fie hrănite cu nutreţuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puţin 30 de zile de la recoltare;

paiele pentru aşternut trebuie să fie utilizate numai după trecerea unei perioade de cel puţin 90 de zile de la recoltare;

resturile menajere care conţin urme de carne/produse din carne de porc/mistreţ şi în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu trebuie administrate în hrana porcilor.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Claudiu Târziu solicită Guvernului să anuleze măsura care interzice vânzarea porcilor din gospodăriile țărănești/ „O TICĂLOȘIE FĂRĂ MARGINI!””

  1. Nu știu de ce ,dar de fiecare dată când văd figuri precum Ciolacul,Ciuca și mulți alți politruci le asociez cu …suinele.Acum,toate acele condiții și „cerințe de biosecuritate”sunt aberante și ilare totodată.”O taviță(sic) pt.dezinfectarea încălțămintei??!!Care încălțăminte trebuie schimbată la întrarea în adăpost.Așa-i că ăștia-s mai proști ca porcul?Ș-apoi cum se face că „focare”de pestă porcină se”aprind”doar pe la noi?Sunt așa de conștiincioși mistreții-considerați drept vectori ai răspândirii maladiei-că nu trec granița României ,purtând germenii bolii pe alte meleaguri?Sau (desigur)trebuie ca mereu alții să câștige,iar noi să fim veșnic perdanți?!

Comentariile sunt închise.