FOTO/ Mii de credincioși au ajuns la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală, de sărbătoarea Sfântului Nectarie

Mii de credincioși au ajuns în aceste zile la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală, la evenimentele organizate cu ocazia sărbătorii Sf. Ierarh Nectarie de la Eghina.

Pelerinajul a început marți, 7 noiembrie, când racla cu sfintele moaște a fost scoasă și așezată în curtea mănăstirii.

Joi, 9 noiembrie, în ziua pomenirii sfântului tămăduitor, la Altarul de vară al mănăstirii, Preasfințitul Părinte ­Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhi­episcopiei Bucureștilor, a săvârșit Sfânta ­Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori, notează Ziarul Lumina.

„Dintre cuvintele Sfintei Evanghelii, probabil că cel mai mult se cuvin a fi rostite la pomenirea Sfântului Ierarh Nectarie cele spuse de Mântuitorul Hristos pe un munte din apropierea Mării Galileei: «Fericiți cei prigoniți pentru dreptate, că a lor este Îm­părăția Cerurilor» (Matei 5, 10). Din toate vir­tuțile pe care le-a avut, din osteneala lui de slu­jitor al Sfântului Altar vreme de 43 de ani, Sfântul Nectarie, ierarhul hirotonit pe seama Pentapolei din Patriarhia Alexandriei și apoi slujitor în multe locuri, s-a străduit să fie un bun păstor și să privească mereu la Mai-Marele păstorilor.

În toate locurile, el le-a vorbit celor pe care i-a întâlnit despre iubirea lui Dumnezeu, care este mai tare decât moartea și decât răutatea. El le-a vorbit tuturor despre o îm­părăție veșnică, în locul celor trecătoare și amăgitoare. Ierarhul Nectarie s-a străduit să fie întotdeauna o lumină, chiar dacă unii au dorit să îl așeze în întuneric”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Acesta a remarcat faptul că felul în care Sfântul Nectarie a primit atitudinea ostilă a celor din jur l-a învrednicit de mari daruri de la Dumnezeu încă din timpul vieții:

„Atunci când se afla la Eghina, locul unde a petrecut ultimii 12 ani ai vieții sale, Sfântul Nectarie aducea la rugăciunea lui ploaia, alunga insectele dăunătoare grădinilor și aducea pacea în locul vrajbei și al urii. Acesta a primit răsplată încă din timpul vieții pentru cre­dincioșia, răbdarea și smerenia lui. Ceea ce s-a întâmplat cu acesta după moartea sa ne arată că Dumnezeu nu rămâne nimănui dator. Un val nemaiîntâlnit de binefaceri și minuni s-a arătat la mormântul lui. Oameni bolnavi și încercați, veniți de departe, au găsit la Sfântul Ierarh Nectarie vindecare și răspuns rugăciunilor înălțate acolo”, a adăugat ierarhul.

Conform programului anunțat, joi, 9 noiembrie, de la ora 21.45 va avea loc Sf.Maslu. Racla cu sfintele moaște se va aduce în biserica mănăstirii după ce se închină și ultimul pelerin.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost