DNA: Fostul premier Florin Cîțu, urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în dosarul achizițiilor de vaccinuri

Fostul premier Florin Cîțu este urmărit penal pentru săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri împotriva covid, a anunțat, miercuri, Direcția Națională Anticorupție (DNA).

„La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.
Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În contextul menționat mai sus, în datele de 19 aprilie 2021 respectiv 13 mai 2021, suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi aprobat două memorandumuri emise de Ministerul Sănătății, în baza cărora s-ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, prin demersurile sale, suspectul Cîțu Florin Vasile ar fi facilitat conducerii Ministerului Sănătății să tranzacționeze și să ordonanțeze la plată achiziția în plus a unui număr de 43.359.892 doze vaccin în valoare de 825.636.678 euro fără TVA”, se menționează în comunicatul DNA.

Anunţul vine după ce Florin Cîţu a fost miercuri dimineaţa la sediul DNA, unde i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile.

Reamintim că DNA a solicitat, la sfârșitul lunii noiembrie, ridicarea imunităţii fostului premier Florin Cîţu şi a foştilor miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, ambii de la USR. Procurororii îi acuză de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, după cum a relatat atunci RostOnline.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „DNA: Fostul premier Florin Cîțu, urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în dosarul achizițiilor de vaccinuri”

  1. O ” plevusca ” ca si altii , condusi ” de mari grupari militaro-financiar-politice ” din afara tarii , dosarul are doar ” un impact mediatic ” inainte de alegeri , in care fiecare „partid ” va pescui ” pestisorii de imagine propaganda politica ” pre-alegeri , pentru ” votantul democratic ” In rest se va incheia cu ” clasare ” , prescriptie fapta penala , prin decizii judecatoresti , ca toate marile asa zise ” dosare ” de coruptie din Romania , fara recuperare 1 mld. si ceva , de euro ” gaura bugetara ” fara ” nimic ” , dar cu cheltuieli in cauza , avand in vedere ca am fost informati din start , de procurorii europeni , ca ” nu se pot atinge legal de producatorii americani in cauza , nefiind sub -jurisdictia lor . Ca de obicei la noi inanite de alegeri ” CIRC cat cuprinde ” , PAINE mai putin , vorba latinului ” DA-I PAINE SI CIRC POPORULUI „

Comentariile sunt închise.