Luni, 4 decembrie, în centrul municipiului Târgu Mureș a fost montat un așa-zis brad de Crăciun, care pare făcut din preșuri, fulare sau tot felul de petice.
Bradul, care seamănă mai mult cu un cort, are o structură metalică, în jurul căreia au fost prinse diferite textile, de unde și prima impresie că este un brad din preșuri.
În scurt timp, imaginea bradului a devenit virală, iar comentariile, nu prea favorabile acestui proiect, au invadat rețelele sociale.
Iată câteva exemple de comentarii:
„Mulțumim frumos, domnule primar, doar cu ocazia asta vor înțelege și copiii noștri în ce locuiesc indienii”.
„Gunoi cât casa dar e bine că avem în centru brad din preșurile bunicii!”
„Crăciunul este despre Hristos. Altfel, poate fi orice eveniment.”
„Pomul ăsta de iarnă se face din covoare că sunt invitați indienii apași. Invitatul principal va fi Winnetou. Acolo se vor face urările de sărbători.”
„Foarte frumos, seamănă cu un coif de clovn!”
Explicația oficială:
Reprezentații Asociației Kult Alternativ au explicat pe Facebook că este vorba despre „un brad de Crăciun tricotat manual, care unește indivizi și comunități”.
„La inițiativa unei organizații civile, bradul de Crăciun de anul acesta este un simbol al unității, care transcende diferențele individuale, politice, naționale și culturale.
Moto-ul festivalului nostru este „Poveștile ne leagă!”, iar acest slogan ne încurajează să îndrăznim să ne conectăm cu noi înșine și unii cu alții, pentru a putea încetini ritmul prea alert al vieții și pentru a ajunge la propria noastră poveste. Credem că mulți oameni mici, în multe locuri mărunte, dacă fac lucruri mici pot schimba fața lumii!”, au precizat organizatorii.
Potrivit acestora, în septembrie 2022, Festivalul Cultural Alternativ Kult s-a adresat unor organizații sau indivizi să tricoteze sau să croșeteze un fular de festival comun, format din piese cu lățimea de 20 cm.
Inițiativei i s-au alăturat persoane fizice, familii, organizații civile, grupuri de dans, companii multinaționale, firme mici şi mijlocii, grădinițe, universități, asociații, primării şi personalități publice, formații din țară şi de peste hotare. Fularele au sosit din Statele Unite ale Americii, Ecuador, Mongolia, Germania, Austria, Ungaria, Anglia, Suedia și Danemarca.
- Se întorc anii ’50? Elevii, chemați la școală în Săptămâna Patimilor. Când a stabilit Ligia Deca vacanța de primăvară în noul an școlar - 7 septembrie 2024
- Eroul național Avram Iancu va fi comemorat, duminică, 8 septembrie, la Țebea (program) - 6 septembrie 2024
- Incursiune în istoria uniformelor școlare din țara noastră - 6 septembrie 2024