Samoilă Mârza, fotograful Marii Uniri

Samoilă Mârza este singurul fotograf care a imortalizat Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918, iar cele 5 clișee fotografice executate de el sunt singurele documente fotografice ale momentului istoric respectiv, aflăm de la Arhivele Naționale Române.

Într-un articol postat pe Facebook de Arhivele Naționale este relatată viața lui Samoilă Mârza, fiind prezentat rolul acestuia în realizarea singurelor fotografii oficiale de la Marea Unire din 1918.

Samoilă Mârza s-a născut în data de 18 septembrie 1886 în comuna Galtiu, sat Sântimbru, județul Alba, unde a urmat clasele primare, apoi liceul la Alba Iulia.

Emanoil S. Mîrza/
ANR, SANIC, Colecția Documente Fotografice

În anul 1914, Samoilă Mârza este mobilizat în armată, luptând pe mai multe fronturi. Aparatul de fotografiat i-a fost alături în cei patru ani de război, imortalizând momente din viața pe front, notează sursa citată.

Samoilă Mârza ajunge acasă, în localitatea Galtiu, cu patru zile înainte de 1 decembrie, iar în dimineața acestei zile, împreună cu un grup de consăteni se îndreaptă spre Alba Iulia, aflată la o distanță de 11 kilometri de localitatea sa natală. Aparatul foto, clișeele și trepiedul au fost transportate de tânărul fotograf pe bicicletă.

Nefiind fotograful acreditat al evenimentului, i se respinge accesul în Sala Unirii și, pentru că fotograful oficial, Károly Bach, convocat de organizatori, nu s-a prezentat, nu s-au realizat fotografii din timpul ședinței Consiliului Național Român în cadrul căreia a fost citită Rezoluția Adunării Naționale.

Samoilă Mârza rămâne însă singurul fotograf care a imortalizat Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918, iar cele 5 clișee fotografice executate de el sunt singurele documente fotografice ale momentului istoric respectiv.

Fotografiile sale au devenit fotografii oficiale ale Unirii Transilvaniei cu România.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost