Accesul mașinilor cu emisii de Co2, restricționat în anumite zone urbane. Ce prevede proiectul de lege privind Codul urbanismului

Accesul autovehiculelor cu emisii de Co2 ar putea să fie restricționat în zonele cu emisii zero sau emisii scăzute.

Măsura este prevăzută în proiectul de lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor, document aflat în dezbatere la Camera Deputaților.

Potrivit proiectului, articolul 46 stabilește „Reglementările urbanistice stabilite prin PUG”. La aliniatul O se precizează:

„o.zonele în care sunt introduse restricții de acces pentru vehiculele cu emisii de Co2, respectiv zonele cu emisii zero sau zonele cu emisii scăzute, precum și a unor măsuri pentru creșterea calității aerului în centrele urbane.”

De asemenea, tot la articolul 46, la alineatul f, se vorbește și despre transport durabil. Trebuie remarcat faptul că se menționează explicit „Orașul de 15 minute”, sintagmă care până de curând era catalogată ca venind din zona conspirației.

„f.prevederi concrete privind diminuarea timpului și a distanței de navetă pentru populația din zonele funcționale, prin implementarea conceptului „oraș de 15 minute”, oferind opțiuni de transport durabil.”

Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor (CATUC) este un proiect de lege aflat în prezent în dezbatere la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Pe același subiect:

Codul Urbanismului. Dreptul de proprietate și spațiile verzi în „Orașul de 15 minute”

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost