Germania elimină treptat subvenția pentru motorina din agricultură. Fermierii protestează cu tractoarele în stradă

Fermierii germani au început, luni, o săptămână de proteste, ca reacție la anunțul guvernului condus de Olaf Scholz priviind reducerea subvențiilor la motorină, până la eliminarea totală, transmite agenția Reuters, citată de Agepres.

Încă de la primele ore ale dimineții, pe drumurile din Germania s-au format convoaie de tractoare și camioane.

Potrivit poliţiei, mai multe drumuri şi bretele de acces pe autostradă erau blocate, ceea ce a provocat ambuteiaje în trafic în cursul dimineţii, notează sursa citată.

Fermierii au averitizat că vor bloca traficul pe principalele artere până lunea următoare, menționând că eliminarea facilităţilor fiscale va duce la falimentul fermelor.

Criticile exprimate de fermieri în cursul săptămânii trecute au determinat coaliţia condusă de Olaf Scholz, care se grăbeşte să finalizeze proiectul de buget pe 2024, întârziat de o decizie a Curţii Constituţionale, să facă unele modificări neaşteptate, inclusiv să revină asupra planurilor care vizau eliminarea subvenţiilor pentru agricultori.

Subvenţia pentru motorină va fi redusă cu 40% în acest an şi cu 30% în 2025, urmând să fie eliminată începând din 2026.

De asemenea, guvernul de la Berlin a renunţat la planurile care vizau eliminarea unui tratament fiscal preferenţial pentru vehiculele din industria forestieră şi agricultură.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost