Ministerul Apărării Naționale anunță exerciții de MOBILIZARE în șase județe. Se verifică pregătirea populației, economiei și teritoriului pentru APĂRARE

Ministerul Apărării Naționale a anunțat, marți, că va organiza exerciții de mobilizare în șase județe în acest an, scopul acestora fiind verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare.

Perioadele și locurile de desfășurare ale acestor exerciții, precum și oportunitățile de documentare pentru mass-media vor fi anunțate în timp util de către structurile de informare publică ale MApN, se precizează în comunicatul transmis de MApN.

Scopul exercițiilor este de a verifica completarea cu resurse umane și materiale a unităților, realizarea coeziunii acționale între militarii activi și rezerviști, precum și instruirea specifică fiecărei arme.

Angajatorii au obligația de a asigura prezența rezerviștilor care au calitatea de salariați ai operatorilor economici, prin acordarea unui concediu suplimentar plătit de maximum cinci zile, pe baza unei adeverințe eliberate de centrul militar, conform prevederilor cuprinse la art. 75 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare.

Exercițiile de mobilizare se desfășoară anual, conform Legii nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și al stării de război, ale Legii nr. 477/2003, republicată, privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale ,,Planului verificării stadiului pregătirii populației, economiei și a teritoriului pentru apărare prin exerciții și antrenamente în perioada 01.01 – 31.12.2024”, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Context

Comunicatul MApN vine într-un context tensionat, în care România negociază cu Ucraina pentru un acord bilateral privind garanţii de securitate. Partidul AUR a solicitat, marți, prin vocea liderilor George Simion și Claudiu Târziu, încetarea acestor negocieri și neimplicarea României în război, după cum a relatat RostOnline.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost