Pregătiri de război? Germania, Olanda și Polonia au semnat un acord pentru deplasarea rapidă a trupelor și armelor către flancul estic al NATO

Germania, Olanda și Polonia au semnat marți, la Bruxelles, prin intermediul miniștrilor apărării, un acord menit să reducă birocrația care împiedică deplasarea transfrontalieră rapidă a trupelor și armelor de-a lungul unuia dintre principalele coridoare care duc de la Marea Nordului la flancul estic al NATO, relatează agenția Reuters, citată de Calea Europeană.

Potrivit sursei citate, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina din 2022, atât NATO, cât și Uniunea Europeană au început să accelereze pregătirile în cazul în care va izbucni un conflict militar cu Moscova.

Într-un astfel de scenariu, SUA și alți aliați NATO ar trebui să trimită întăriri militare majore prin porturile din Marea Nordului, prin Germania și Polonia, către frontul estic.

În cadrul unui eveniment organizat la Bruxelles, la Agenția Europeană de Apărare a UE, ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a declarat că este esențial să existe condiții care să permită desfășurări militare rapide înainte de apariția unui eventual conflict.

„Geografia este ceea ce este. Asta înseamnă că trebuie să poți să te deplasezi rapid din Olanda, prin Germania, până în Polonia”, a declarat ea înainte ca cele trei țări să semneze o scrisoare de intenție pentru o cooperare mai strânsă în ceea ce UE numește mobilitate militară, un proiect deschis la parteneri suplimentari.

Acest acord tripartit vine într-o perioadă în care mai mulți oficiali europeni și aliați au venit cu avertismente care alimentează scenariile cu privire la riscul unui conflict armat ca urmare a invaziei militare a Rusiei în Ucraina.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost