Tabăra de Colinde 2023-2024 a Organizației Tineretului Ortodox Român din America

În prag de an nou, pe 27 decembrie 2023, pe o vreme ploioasă, dar într-o atmosferă plină de căldură frățească, a început tabăra de colinde unde 24 de tineri din Canada și SUA s-au întâlnit la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului, din Allegan, Michigan. În această tabără fiecare zi a început cu Sfânta Liturghie și am petrecut timp mult și folositor învățând colinde și cântând pe la casele românilor din jurul mănăstirii.

Am avut binecuvântarea de a avea pe Pr. Ephraim cu noi pentru primele două zile, însoțit de Pr. Petru, îndrumătorul spiritual al organizației ROYA (Romanian Orthodox Youth of the Americas – Tineretul Ortodox Român din America). Pr. Ephraim, ucenicul lui Gheronda Ephraim de la Muntele Athos, a ținut două conferințe despre subiecte mult folositoare nouă: ispita și riscurile în a-i judeca pe alții, beneficiul paradoxal al păcatului, smerenia, cum auto-învinovățirea ne poate duce spre mântuire ori spre condamnare, necesitatea în a avea un părinte duhovnic, pericolul folosirii în exces a internetului și beneficiile citirii cărților duhovnicești. Mai mult, ne-a încurajat să fim precum albinele, pentru că albina va găsi ce e frumos chiar dacă e într-un loc necurat, spre deosebire de o muscă, ce va găsi întotdeauna putreziciunea, chiar dacă este într-o grădină înmiresmată de flori. Ni s-a spus de asemenea că, cu cât mai mult aspirăm spre Dumnezeu și ne ajutăm unii pe alții, cu atât mai mult găsim bucurie. În afară de cele două conferințe cu Pr. Ephraim, tinerii au avut ocazia să vorbească cu dânsul în mod individual. Pentru noi, Pr. Ephraim a fost o prezență caldă și ușor de abordat, răspunzând la întrebările noastre cu claritate, blândețe și iubire duhovnicească.

Am avut și alte activități frumoase: tinerii au jucat fotbal, am fost la patinoar, am construit case de turtă dulce și am fost testați relativ la cunoștințele noastre despre România (domnitorii țării noastre, Sfinții închisorilor, Sfinți români și americani, mănăstiri, artă și muzică, literatură românească, geografia României și alte subiecte interesante) printr-un joc de întrebări și răspunsuri (jeopardy). Aceasta ne-a făcut să realizăm cât de bogată din punct de vedere cultural și creștin spiritual este țara noastră, îndemnându-ne să învățăm mai multe despre ea. Astfel, am îmbinat activitățile mai distractive cu cele duhovnicești. În afară de a avea Sfânta Liturghie în fiecare dimineață, după rânduiala mănăstirii, în a treia zi de tabără, am citit acatistul Sfintei Ecaterina, Sfânta ocrotitoare a organizației ROYA.

În seara de ajun, am pregătit concertul “Vin Colindătorii” pentru Înaltpreasfinția Sa, Mitropolitul Nicolae. Părinții voluntari au ajutat cu aranjarea sărbătorească a sălii în timp ce tinerii au repetat colindele. Cele două grupuri de băieți și fete l-au colindat și sorcovit cu mult entuziasm pe Înaltpreasfințitul Nicolae. După concert și Sfinția Sa ne-a cântat o urare populară foarte frumoasă fiind însoțit la strigăturile specifice de anul nou de toată obștea prezentă. Predicile Înaltpreasfinției Sale, Liturghiile pe care le-a slujit, sfaturile și îndemnurile pe care ni le-a oferit ne-au arătat cât de multă dedicație și iubire are față de tineri.

De asemenea, în Ajunul Anului Nou, am citit acatistul de Mulțumire Slavă lui Dumnezeu Pentru Toate, și ne-am cerut iertare unul altuia. După acest moment frumos în biserică am mers afară pentru un foc de tabără, unde am cântat colinde și cântece patriotice.

Am plecat din tabăra pe 1 ianuarie, îmbogățiți spiritual, cu speranța că o să putem relua la anul, cu un număr cât mai mare de participanți. Dumnezeu ne-a binecuvântat să avem mulți părinți duhovnicești cu noi, inclusiv pe Părintele Simeon, care este părinte paroh în Troy, MI, și care a slujit în Franța 20 de ani înainte să vină în Statele Unite. De asemenea suntem foarte recunoscători pentru ajutorul primit din partea părinților voluntari locali și de departe, inclusiv din partea D-nei Florina Radu, organizatoarea mai multor tabere ROYA. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate binecuvântările pe care ni le-a dat în zilele în care am fost împreună, slăvind Nașterea Domnului prin colinde și împărtășind credința ortodoxă și cultura frumoasă a țării noastre. Abia așteptăm să ne întâlnim din nou, cu cât mai multe fețe noi.

Din partea tinerilor participanți dorim ca Dumnezeu să dăruiască întregii obști creștine pace lăuntrică și să ne păzească pe toți întru mulți ani fericiți!

Laura Ionescu


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost