Ucraina și Ungaria înființează o comisie specială pentru drepturile minorității maghiare

Ucraina și Ungaria au convenit să înființeze o comisie specială care să se ocupe de problemele nerezolvate ale minorităților naționale și să prezinte o „înțelegere concretă” a acestui subiect în termen de 10 zile, a declarat ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, pe 29 ianuarie.

Budapesta a acuzat în repetate rânduri Kievul că oprimă drepturile minorității maghiare care trăiește în regiunile vestice ale Ucrainei, în apropiere de granița dintre cele două țări.

În timpul primei sale vizite în Ucraina de la începutul războiului cu Rusia, Peter Szijjarto, ministrul de externe al Ungariei, a declarat că Budapesta a formulat o cerere în 11 puncte către Ucraina cu privire la drepturile minorităților naționale.

Potrivit acestuia, Ungaria vrea să se revină la drepturile pe care minoritatea maghiară le-a avut înainte de 2015. Lista include restabilirea statutului de școală națională, capacitatea de a obține o diplomă de liceu în limba maghiară și capacitatea de a folosi limba maghiară în viața publică. Legea lingvistică, care a fost mult timp o sursă de conflict între Ungaria și Ucraina, a fost instituită în 2017 și impune ca cel puțin 70% din educația peste clasa a cincea să se desfășoare în limba ucraineană.

**Între timp, la București sunt linșați mediatic cei ce îndrăznesc să se ridice în apărarea românilor din Ucraina.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Ucraina și Ungaria înființează o comisie specială pentru drepturile minorității maghiare”

  1. Ucraina și Ungaria înființează o comisie specială pentru drepturile minorității maghiare pentru cateva mii de unguri iar Romania care are sute de mii de romani in Ucraina nu face nimic. Halal guvern avem, trebuie schimbati urgent acesti tradatori de tara.

  2. Corect , la asemenea ” premier ungar ” asemenea decizii ” ukraina ” , la noi ” ne rugam de ei ukraina ” pe banii nostrii , ” sa fim bagati in seama ” Simplu , ” spune-mi cine te conduce ca sa spun cine esti „

Comentariile sunt închise.