Mesajul președintelui Iohannis pentru fermierii români: Culoarele solidarității pentru Ucraina NU afectează agricultura din România

Culoarele solidarității pentru Ucraina nu afectează agricultura din România, a declarat, joi, la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis, înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

Întrebat fiind ce mesaj are pentru fermierii români care protestează, președintele Iohannis a răspuns:

„Fermierii români au, în esență, aceleași probleme ca fermierii din Franța, din Germania, din Belgia, din Italia, este vorba de felul cum sunt alocate subvențiile, despre cât pot folosi din terenul arabil, și așa mai departe, în contextul în care aceste discuții au fost încheiate practic în anul 2020, deci nu este nimic nou. Însă trebuie să știți că, de când s-a decis acest lucru, în fiecare an până acum s-au dat derogări, și acum ar fi primul an când nu se dau derogări și fermierii simt aceste lucruri. Vom vedea cum poate Comisia să vină cu anumite proceduri de ameliorare.

Culoarele Solidarității nu afectează agricultura din România și vreau să subliniez foarte clar acest lucru.

Noi am deschis aceste culoare fiindcă suntem conștienți că Ucraina are nevoie de acest ajutor și România poate să ofere acest ajutor fără a fi în detrimentul fermierilor români. Această toamnă, vă amintiți, chiar când am fost la Națiunile Unite, am negociat soluții, Guvernul le-a pus în aplicare la noi și nu au fost comercializate produse care trec prin România. Deci, nu a fost afectată piața românească de produsele care doar tranzitează România. Aceste lucruri sunt cunoscute și trebuie recunoscute. Dacă este nevoie, atunci, sigur, Guvernul va institui controale mai ferme pentru a vedea că nu se comercializează, doar se tranzitează, dar asta este o problemă care a fost deja rezolvată. Restul, ce se poate cultiva, cum se pot folosi pesticide, și așa mai departe, aici sunt discuții tehnice mai complicate și cred că se găsesc unele soluții”.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Mesajul președintelui Iohannis pentru fermierii români: Culoarele solidarității pentru Ucraina NU afectează agricultura din România”

  1. Klaus Iohannis iar a confundat wc-ul cu bucataria. Trebuie sa i se spuna ca la bucatarie se manaca, nu la wc.

Comentariile sunt închise.