Am plecat de la FSN în 1990 ca să revenim la FSN în 2024

FSN, sau Frontul Salvării Naționale, a fost prima formațiune, să zicem politică, care a apărut după revoluția din 22 decembrie 1989. A devenit partid în 6 februarie 1990 și a câștigat detașat primele alegeri libere din 20 mai 1990. Ion Iliescu, din partea FSN, a câștigat alegerile prezidențiale cu 85%. Petre Roman a devenit prim ministru.

În martie 1992 a avut loc congresul FSN la care Petre Roman a fost ales președinte al partidului. A fost momentul scindării după ce opozanții lui s-au retras din FSN și au format FDSN, Frontul Democrat al Salvării Naționale. FDSN este PSD-ul de azi.

De partea cealaltă, în 1993, FSN și-a schimbat numele în Partidul Democrat, președinte fiind Petre Roman. Sediul central al PD era în Aleea Modrogan, nr. 1 din București.

În paralel PNL-ul s-a scindat și el de câteva ori. Așa au apărut PNL-AT, adică PNL Aripa Tânără, PL 93, adică Partidul Liberal 1993 și PLD, adică Partidul Liberal Democrat. PLD a fost condus de Theodor Stolojan, fost FSN-ist.

În decembrie 2007 PD a fuzionat cu PLD și așa a luat naștere PDL, Partidul Democrat Liberal. Care PDL a fuzionat cu PNL în 2014, noul partid păstrând numele de PNL, dar fiind dominat de membrii PDL. Sediul central al PDL din Aleea Modrogan a devenit sediul central al PNL. Acela a fost momentul în care PDL, adică urmașul FSN, a preluat PNL-ul, dar au decis să-i păstreze numele. Adică fostul FSN s-a vopsit în galben și a devenit PNL.

Iar acum cele două brațe ale fostului FSN s-au regăsit. PSD și PNL tocmai au anunțat că vor candida pe liste comune la alegerile pentru Parlamentul European și vor colabora la alegerile locale după ce au decis comasarea acestora.

Am plecat de la FSN în 1990 ca să revenim la FSN în 2024.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Am plecat de la FSN în 1990 ca să revenim la FSN în 2024”

  1. Poate nu am inteles si ne-a luat 30 si ceva de ani, DAR AM FOST TOTI IN PCR , nu in FSN dupa 90 , doar ce variantele ” asa zis democratice „PNL , PSD, PRM , PNTCD ,PD , etc , etc , ca sa dea bine la ” votantul alegator si sa creada in democratie ” , ” coca -cola , chewing -gum ” APOI din 90 , PCR -ul , ca notiune de politruk , a ramas si va ramane la fel , adica ” ajung si eu acolo si am beneficii de partid , la nationala , la europeana , un ” salariu decent si sigur ” o afacere ” de familie si partid ” protejata de sistem , etc , etc , ” aceeasi haita de lupi , care isi devoreaza lupul ” alpha ” atunci cand este momentul , ca dintodeauna . Daca nu am inteles , nu vom intelege niciodata , vorba veche comunista ” ce stie taranul ce-i ciocolata , mananca hartia arunca bucata ” asa a fost asa va fi, ” mancam hartia propagandei politruce si aruncam ” bucata ” , traiul nostru si al copiilor , copiilor nostri de zi cu zi in ” marea democratie politruka „

Comentariile sunt închise.