Mărturisitorii din temnițele comuniste, pomeniți, sâmbătă, la Vatra Dornei

Mărturisitorii din temnițele comuniste vor fi pomeniți, sâmbătă, 24 februarie, la Vatra Dornei, în cadrul unui eveniment care va marca încheierea expoziției „Cade albă nea peste viața mea”, colecție de grafică semnată de artistul plastic Aida Șușter Boțan.

Expoziția este găzduită, până la sfârșitul lunii februarie, de Centrul Muzeal și Multicultural „Palatul Dornelor”, din Vatra Dornei.

„Cu binecuvântarea ÎPS Calinic, în ziua de sâmbătă, 24 Februarie 2024, va avea loc încheierea expoziției Cade albă nea peste viața mea, colecție de grafică semnată de artistul plastic Aida Șușter Boțan. Momentul va fi marcat printr-o serie de manifestări cultural-catehetice, coordonate de către Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață al Centrului Eparhial Suceava și de către Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR)”, a informat, printr-un comunicat de presă, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Evenimentul va debuta printr-o slujbă de pomenire a eroilor mărturisitori din temnițele comuniste, începând cu orele 12:30.

„Prin acest eveniment cultural-catehetic se dorește reliefarea și actualizarea actelor de vrednicie și de mărturisire ale înaintașilor neamului nostru, care au păstrat până la sfârșit valorile credinței strămoșești în cele mai încercate vremuri, opunând rezistență promovării ideologiilor comuniste atee.

Răbdarea acestor oameni curajoși și plini de credință se face pildă tuturor tinerilor, până astăzi, care sunt îndemnați duhovnicește de către Sfântul Apostol Pavel să lupte împotriva oricărui lucru ce i-ar putea îndepărta de Dumnezeu, precum, altădată, s-au nevoit și mărturisitorii din temnițele comuniste, cei ce au împlinit și cea din urmă poruncă a răbdării: În lupta voastră cu păcatul, nu v-ați împotrivit încă până la sânge. (Evrei 12, 4).

Totodată, scopul expoziției este acela de conștientizare a tinerelor generații de faptul că fără astfel de chipuri sacre și emblematice pentru creștinismul veacului trecut, societatea, credința și cultura zilelor noastre ar fi fost mult mai sărace. Evenimentul se adresează tuturor celor care iubesc arta, spiritualitatea, jertfa și istoria poporului român, în ansamblul ei, dorind să comemoreze memoria eroilor mărturisitori din temnițele comuniste”, se menționează în comunicatul de presă.

Potrivit Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în cadrul expoziției sunt aduse la lumină o parte dintre portretele celor care s-au arătat trăitori și susținători ai idealurile ortodoxe și care au apărat libertatea și credința neamului nostru, întru nădejdea mântuirii. Organizatorii subliniază că expoziția „Cade albă nea peste viața mea” dorește „să se alăture celorlalte demersuri culturale privind reliefarea și actualizarea memoriei rezistenței anticomuniste, alături de literatura de detenție”.

Printre portretele expuse în cadrul expoziției se numără clericii Iustin Pârvu, Cleopa Ilie, Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Nicolae Steinhardt, Dumitru Stăniloae, Sofian Boghiu, Adrian Făgețeanu, Gherasim Iscu, ÎPS Pimen Suceveanul, dar și oamenii de cultură și mărturisitorii Radu Gyr, Petre Țuțea, Vasile Voiculescu, Valeriu Gafencu, Aspazia Oțel Petrescu, Mircea Vulcănescu, Traian Trifan, notează sursa citată.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost