„Intelectualii tiranofili”, față-n față cu pandemia

Adrian Papahagi, Teodor Baconschi, Vasile Bănescu, Sever Voinescu, Daniel Funeriu și Theodor Paleologu sunt criticați dur într-un articol publicat de siteul lui Mihail Neamțu, notează R3Media.

Articolul analizează prestațiile celor șase în perioada de cumpănă pe care a traversat-o țara noastră în timpul epidemiei de covid. Gardienii ordinii constituționale erau așteptați să apere drepturile și libertățile fundamentale, ceea ce nu s-a întâmplat, subliniază Andrada Poenaru, autoarea articolului.

Intitulat: „Intelectualii, față-n față cu pandemia: libertate sau bostănărie?” articolul începe cu prestația lui Adrian Papahagi, pe care autoarea îl acuză de „caracter infect”.

„Având o patologică înclinație către polemică și mizantropie, profesorul Papahagi a decis să atace opiniile celor care au ales să nu se vaccineze. Inevitabil, nu putea lipsi comparația între pandemie și agresiunea rusească asupra Ucrainei…”

„Analogia între omul infectat și bizon scoate la iveală un… caracter infect”, se precizează în textul semnat de Andrada Poenaru.

Despre Teodor Baconschi, articolul afirmă că este „Supus față de autorități, disprețuitor față de popor”.

Vasile Bănescu este „teologul fără operă” , „Uitat în rolul de purtător de vorbe al Patriarhiei Române”.

„Vasile Bănescu s-a înscris, comod și moralist, în corul de aplaudaci ai măsurilor polițienești luate de Guvern. Istoria tiranofiliei este veche, chiar și-n sânul cărturarilor și al fariseilor.

Precum prietenii lui Iov, Bănescu s-a grăbit să explice erorile de judecată ale celor care alegeau imunitatea naturală. Așa ne-am trezit cu discursul critic la adresa necredincioșilor în „vaccinul salvator”.”, precizează textul.

„În loc să asume oficiul profetic al glasului din pustie, Vasile Bănescu a ales să-i persifleze pe confrații săi.

În loc să deplângă sărbătorirea Paștelui cu bisericile goale pe tot cuprinsul României, Vasile Bănescu a ales să închidă ochii. (Mai târziu, a cerut modificarea calendarului ortodox și schimbarea datei Paștelui.)

Nicio vorbă despre daunele cauzate copiilor, cărora li s-a furat nu doar dreptul la joacă, ci șansa de-a studia temeinic (învățământul românesc fiind complet disfuncțional între martie 2020 și septembrie 2020). Niciun cuvințel despre distrugerea a mii de afaceri ale oamenilor liberi. Niciun regret pentru explozia fabuloasă a datoriei publice a României în perioada pandemiei. Toate acestea pentru a proteja categoria vârstnicilor de peste 60 de ani de-o amenințare cvasi-inexistentă pentru copii și tineri.

Într-o țară care s-a trezit cu presa cumpărată, Vasile Bănescu s-a așezat și el de partea autorităților și-a profitorilor amorali.

Totul pentru siguranță sau, altfel spus, totul pentru Securitate”, scrie Andrada Poenaru despre Vasile Bănescu.

În pat cu rechinii pandemiei… cazul Marius Bostan

„O societate în care cetățeni, nu neapărat turmentați, se încaieră cu autorități care încearcă să le protejeze viața, în care populismul îmbrăcat tricolor luptă în stradă cu fantome și fantoșe ieșite din ceața conspiraționismului insomniac, în care alți cetățeni ce nu se lasă atât de ușor prostiți sunt încleștați în lupte greco-romane cu Marea Resetare, o societate care ignoră sau tolerează exact ce o infestează, e una care are imensa șansă să (re)descopere creștinismul sobru, nu sumbru, blând, nu bolând, urban, nu viran, realist, nu paseist, ortodox, nu ortodoxist, demofil, nu populist”, scris domnia sa (foto, alături de unul dintre rechinii pandemiei, liderul PNL Marius Bostan).

Între timp, firmele de partid branșate la banii publici ai Guvernului făceau profituri spectaculoase.

Restricțiile i-au îmbogățit pe băieții deștepți (importatori de măști din China), dar i-au traumatizat pe oamenii săraci. De partea cui s-au așezat, oare, elitele noastre?

Nicio diferență între retorica lui Vasile Bănescu și discursul colonelului Valeriu Gheorghiță (numit, după pandemie, manager al Spitalului SRI din București).

Nicio diferență între purtătorul de cuvânt al Patriarhiei și profitorul Marius Bostan, apropiat de Securitatea ceaușistă înainte de 1989, dar hiper-conectat la banul public după 1990. O anchetă recentă a demonstrat că firma-n care Marius Bostan era acționar (alături de Dana Stan, proprietara a 89% din acțiuni) și-a crescut cifra de afaceri în numai doi ani de zile de peste zece ori (de la 2.700.000 lei în 2019 până la peste 27.000.000 lei în 2022). Cum s-a ajuns la o asemenea performanță? Simplu. Prin promovarea agresivă a obligativității testelor Antigen Covid-19. A meritat să îmbogățim acești rechini ai pandemiei? Nu știm, pentru că datele despre impactul acestor politici n-au fost niciodată oferite spre analiză, notează Andrada Poenaru.

Intelectuali tiranofili

Sever Voinescu este acuzat „susținerea totalitarismului”, pentru că „a cauționat abuzurile” din pandemie și că folosește un „discurs colectivist”.

Au trecut ani buni de atunci. Ne așteptam să putem consemna niște regrete. Nici vorbă. Același dispreț față de conspiraționiștii conservatori sau libertarieni, vinovați pentru că au criticat lipsa de transparență a instituțiilor puterii.

În loc să acționeze ca un seismograf, atent la orice derapaj guvernamental, intelectualul oportunist e interesat, mai presus de orice, să dea bine.

Nimic diferit, mai puțin cele câteva miliarde impuse de factura Pfizer către Guvernul României, cele câteva milioane de copii traumatizați, dar și cele câteva zeci de milioane de doze aruncate pe apa sâmbetei.

Nicio retractare semnificativă n-am găsit în scrierile intelectualilor tiranofili, ci numai manifestări ale aceluiași complex de superioritate resimțit față de toți cei umiliți și obidiți. Aceștia din urmă nu sunt, pare-se, decât niște bizoni.

„Noi nu suntem ca voi”, ne spun oameni care au reușit performanța de-a tăcea și pe timpul guvernării PDL-PSD, atunci când sute de milioane de dolari s-au evaporat din visteria țării.”, concluzionează textul de pe siteul lui Mihail Neamțu.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „„Intelectualii tiranofili”, față-n față cu pandemia”

  1. Speram ca in curand sa nu mai auzim de aceste nume funebre ca Adrian Papahagi, Teodor Baconschi, Vasile Bănescu, Sever Voinescu și Theodor Paleologu.

Comentariile sunt închise.